Másodvirágzás

Másodvirágzás

1967-ben született az a francia írónő, aki számára  a 2015-ben írott első regénye, A vasárnap koldusai azonnal meghozta az országos sikert, és egy pillanat alatt berobbant a francia irodalmi életbe. Az 2018-ban megjelent második regénye Másodvirágzás címmel nemzetközi hírnevet jelentett Valérie Perrinnek.

Harmadik regénye, a Trió 2021-ben látott napvilágot. Mára már valamennyi olvasható magyar fordításban is. Érdekes, hogy második regényét hamarabb olvashatta a hazai közönség, mint a három évvel korábban írottat. Felmerülhet sokakban a kérdés, mit csinált a szerző élete első 46 évében. Nos, Valérie Perrin forgatókönyveket írt, fotózott a forgatásokon és együtt dolgozott rendező férjével, Claude Lelouch-sal.

Hírdetés

Ám férjéről hamar kiderült, hogy feleségét csak kihasználja, és fűvel-fával megcsalja. Tulajdonképpen szállóvendégként viselkedett, hiszen csak enni és aludni járt haza, bár kimaradozásai sem voltak ritkák. Violette egyetlen öröme kislánya, Léonine maradt, benne látta élete értelmét. Igyekezett mindent megadni számára, amiben neki gyerekként nem lehetett része. Már 7 esztendős a kicsi, amikor a sznob nagyszülők befizetik unokájukat egy nyári táborba. Ám a kastélyban, ahol elszállásolták őket, tűz ütött ki, és a négy áldozat egyike Léonine lett.

Barátságot ápolt a sírásókkal és a település papjával is. Ráadásul a regény kezdetén már 19 éve egyedül élt, mert a férje egyik napról a másikra  eltűnt az életéből. Ennek ellenére Violette békében és nyugalomban élt. Békés hétköznapjait váratlanul egy rendőr, Julien borította fel, aki halott anyja hamvait akarta a temetőben elhelyezni. A nyomozó és Violette között különleges kapcsolat alakult ki. Közben megismerhettük Julien édesanyjának titkos szerelmi életét, Violette férjének és kislányának élettörténetét. A műbe ráadásul egy nyomozási szál is bekerült, amely különösen izgalmassá tette a történetet.

A regény viszonylag rövid fejezetekből építkezik, valamennyi elején egy sírfelirat áll.  A könyv eddig többmilliós példányszámban jelent meg, már 26 nyelven olvasható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »