Második Trianon? – Székely János és Vecsei Miklós a cigányság helyzetéről beszélgetett

Székely János, szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottság elnöke, és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, a diagnózisalapú felzárkózási romastratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos volt szeptember 10-én a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom és a Háló Egyesület által szervezett Részigazság Klub estjének vendége.

Süveges Gergő arról is kérdezte a Háló klub vendégeit, hogy az állam el tudja-e látni a cigányság felemelésének a feladatát, és azt milyen módon teszi, kinek kell lépnie ebben az ügyben?

Nyílván „valaki másnak” kell lépnie… – mondta Vecsei Miklós –, megszoktuk már, hogy a tömeg rendszerint azt kiabálja, valakinek valamit meg kell tennie, azután az emberek nyugodtan hazamennek, mert ők megmondták. 

Egy dologról azonban még nem beszéltünk – még a gyerekeinknek sem!, világtott rá a miniszterelnöki biztos –, hogy nem mi választjuk meg, hova születünk. Demagógnak hangzik, pedig nem az. Van, aki tíz talentummal született, és van, aki egy talentummal. Igaz, hogy neki is kell még egyet mellé raknia – de nem kilencet! – folytatta Vecsei Miklós.

Tiszabőn beszélgettem a védőnővel, aki több száz kóbor kutya között biciklivel kanyarogva látogatja nap mint nap a kicsiket, megkérdeztem tőle, hány szülés volt az előző évben, azt mondta 79, azután azt, hogy mennyi volt problémás, rávágta: 79. Ekkor megkérdeztem, miben tudnánk segíteni? Azt mondta: görcsoldó kúpra lenne szükség. Ehhez nem szükséges új törvényt hozni – mondta Vecsei Miklós.

Hírdetés

Miniszterelnöki biztosként a felzárkóztatás érdekében indított programokról is szólt. Hangsúlyozta, hogy a gyermekek vannak a fókuszban. – Azon talán senki sem vitatkozik, hogy egy pici babának jár-e a gondoskodás, hogy kicsivel több esélye legyen a teljesebb életre. Garantálni szeretnénk, hogy ahova gyermek születik, ott legyen egészséges ivóvíz, minden házban egy kis sarok, ami be van fűtve, van villany, ez a minimum.

A Háló klubban megtartott esten többek közt felszólalt Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Katolikus iskolaközpont főigazgatója, és az intézmény romaintegrációs programjairól-törekvéseiről beszélt, valamint hangsúlyozta: hiányzik a hiteles kommunikáció, a megfelelő fórum, ahol beszélni lehetne mindarról, amiről most szó esett. Jó volna, ha az egyházi intézményekben trendi lenne nyitottnak lenni, például evangéliumi elvárás lenne behozni az iskolába a szomszéd ablaktalan lakásból a gyermeket – fogalmazott a főigazgatónő.

Székely János ehhez hozzátette: a legszegényebbek felé nyitni sokak számára az Egyházban is nagyon nehéz. Lassú folyamat, amíg ez meg fog bennünk születni. De például egy iskolaigazgató megteheti, hogy egy lelki napra meghív valakit, aki minderről beszél, és akkor el lehet ebbe az irányba indulni.

Vecsei Miklós leszögezte, egy fővárosi iskolának nem tilos például egy testvériskolát választani Borsodban, és jó gyakorlat lenne egyes programokba onnan is is behívni tanulókat. A gyerekeink jó fejek, vennék a lapot, én bízom bennük, ők meg tudják változtatni a világot – mondta Vecsei Miklós.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »