Másodfokú terrorkészültség van Szlovkiában

Másodfokú terrorkészültség van Szlovkiában

POZSONY. Az általános európai biztonsági helyzet és az augusztus végi ünnepnapok, tömegrendezvények indokolják a fokozott terrorkészültség bevezetését Szlovákiában. A másodfok délután 14.00 órakor lépett életbe.

A szakértõk hangsúlyozzák, hogy terrorkészültség még nem jelenti azt, hogy valamilyen erõszakos cselekedet a közeljövõben be is következik.

A szlovák titkosszolgálat (SIS) az európai biztonsági helyzet, illetve a közelgõ ünnepnapok és a tervezett tömeges rendezvények kapcsán javasolta a terrorkészültség emelését. Ez azt jelenti, hogy több rendõr fog járõrözni a bevásárlóközpontok és a vasútállomások környékén. Szigorítják a tartózkodási és a munkavállalási engedélyek kiadását. A barcelonai, finnországi, oroszországi és egyiptomi terrortámadásokra reagálva a SIS igazgatója kezdeményezte a Nemzetbiztonsági Elemzõ Központ (NBAC) Tanácsának összehívását. 

Hírdetés

"Az NBAC Tanácsa értékelte a külföldi partneri titkosszolgálatoktól kapott legújabb, információkat. A barcelonai események azt mutatják, hogy újfajta taktikákkal is párosulnak a támadások. Autókat, késeket, robbanóöveket, bábokat használnak a terroristák, növelve a pszichikai hatást és nehezítve a biztonsági alakulatok beavatkozását" – magyarázta a SIS szóvivõje.

Hangsúlyozta: fokozott terrorveszélyt jelentenek az ún. magányos farkasok és a radikális fanatikusok, illetve dzsihádisták kisebb csoportjai, amelyek tettei és reakciói kiszámíthatatlanok.  Módszereik a primitívebbektõl kezdve egészen a szofisztikáltabbakig fokozott biztonsági kockázatot jelentenek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »