Másodfokú riasztás: zivatar, jégverés, óriási szél

Az ország egészére érvényben lévő elsőfokú, valamint Hajdú-Bihar és Heves mellett immár Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében várhatóan másodfokú veszélyjelzést adnak ki a vihar miatt.

A heves zivatarokat akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél, valamint nagyobb jégdarabok kísérik, és rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is eshet.

Hírdetés

Emellett mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt az ország egész keleti felében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: kedden főként a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön több helyen várható zivatar, rövid időre intenzív csapadékkal, viharos széllel. Délután nagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon és a szomszédos dél-alföldi térségekben lehetnek olyan heves zivatarok, amelyeket néhol 30-50 milliméternyi csapadék, jégeső, és kis területen akár 80-100 kilométer/órás szélroham is kísérhet.

Keddre a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy és Tolna megyére másodfokú, míg Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 12-19, a legmagasabb hőmérséklet 27-32 Celsius-fok között várható, északkeleten lesz a melegebb.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »