Másfél millió magyar hős katona neve lelhető fel az egyedülálló online adatbázisban

Másfél millió magyar hős katona neve lelhető fel az egyedülálló online adatbázisban

Mostantól az interneten mindenki számára hozzáférhető, kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa. A Katonahőseink.militaria.hu oldalt hétfőn mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: ez a nap a honvédekről szól, de az egész magyar nemzet számára ünnep. „A honvédelem ügye, nemzeti ügy” – közölte.

Elmondta: az egész Európában egyedülálló vállalkozással, több mint nyolc évig tartó digitalizáló és feldolgozó munka eredményeképpen összesen 1 538 818 magyar honosságú katona adatsorát tartalmazza az oldal.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: ilyen mértékű tényfeltárásra nem nagyon volt példa nemcsak Magyarországon, más országban sem. Az adatbázisban szereplők hősök, és a hősiességükhöz kétség sem fér: a hazájukért küzdöttek, azért képesek voltak életüket is feláldozni – tette hozzá.

Elmondta: az első világháborúnak óriási veszteségei voltak. Nincs Magyarországon olyan család, amelyben felmenő, rokon ne vett volna részt az első világháborúban. Ezért is fontos a most indult oldal, mert az méltó kegyelet a hősök számára, egyúttal a magyar családok számára lehetőséget nyújt arra, hogy büszkék lehessenek hozzátartozójukra.

Hírdetés

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta: nem volt még egy ország, amely Magyarországhoz hasonlóan centenáriumi emlékbizottságot hozott volna létre az első világháború kapcsán. Ez az emlékbizottság hat éven keresztül foglalkozott a világháborúval, mindent megtettek azért, hogy felhívják a mai magyar polgárok figyelmét a magyar katonák hősiességére, hazaszeretetére.

Az első világháború témájának, veszteségeinek feldolgozása során tudták, hogy ez a mai embereknek fontos – mondta Schmidt Mária, kiemelve: „fontos, hogy tisztelegjünk a hőseink előtt, mert tudjuk, ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak.”

Az oldalon több mint 1,5 millió ember adatait lehet keresni, hősi halottakét, sebesültekét, hadifogságba esettekét.

Az adattár jelentős társadalmi érdeklődés mellett a családfakutatók, a hadtörténet, a társadalomtörténet, valamint a szociológia iránt érdeklődők számára értékes kutatási anyagot biztosíthat – írták.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »