Másfél évtizedig nem használhatták télen a WC-jüket

A fuvarosok nem győzik a munkát az Alföldön; tizenhét év után oldódott meg a meleg víz problémája egy Mester utcai bérházban – a Magyar Nemzet 1938. és 1965. október 14-én megjelent számaiból válogattunk.

Augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból pedig múltidézésbe fogtunk. Keressék mindennap a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott napi számból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.

 

Igahiány az Alföldön

Ceglédről jelenti a Magyar Nemzet tudósítója: A szüret javában folyik, sokan pedig már megkezdték a  takarmányrépa szedését is. A munkálatok sima lebonyolítását sokban akadályozza a nagy igahiány. A fuvarosok nem győzik a munkát. Az igahiány különösen a kistermelőket érinti érzékenyen. Ugyanis ők kölcsönedényekbe szüretelnek és már emiatt is, meg azért is, mert szükségük van a pénzre, igyekeznek gyorsan túladni termésükön. Sajnos, az igahiány miatt ez mostan nehezen megy. Nincsen fuvaros, aki a mustot beszállítsa a kereskedőhöz. Érdekes, hogy az igahiány miatt több kistermelő talicskán vagy kézikocsin szállítja haza termését. Egyébként a más munkák szűnőben vannak, amit igazol az is, hogy egyre esik a napszám és már nincsen munkáshiány. A mezőgazdasági munkás már a városba húzódik be, ahol favágást és más alkalmi munkákat vállal.

(1938. október 14., 8. oldal)

 

Mester utca 17/a kontra Házkezelési Igazgatóság

Háromtagú küldöttség jelent meg a napokban szerkesztő­ségünkben a Mester utca 17/a számú házból.
– Tizenhét évvel ezelőtt a házunkból elvitték a központi fűtés kazánját, majd a radiá­torokat is. Akkor még fél központis volt a ház. A fürdő­szobát és a konyhát a kazán melegítette, a szobában cse­répkályha volt.

– Sajnos – mondták –, a mellékhelyiséget és a fürdő­szobát novembertől márciusig nem lehet használni. Ha egy kis hideg jön, a csövek be­fagynak, a csapot elzárják. Kénytelenek vagyunk immár másfél évtizede a Ferenc kör­úti, meg a Boráros téri illem­helyre lesétálni. A fürdés csak a nyári hónapokban le­hetséges, egyébként kádfür­dőbe járunk. Persze furcsa, hogy a lakbért komfortos la­kás után fizetjük.

Hírdetés

1959 végén indult az első offenzíva a HKI ellen. Ak­kor munkások jöttek, kibon­tották a falakat, csöveket hur­coltak és kéményt építettek. Azt mondták, bevezetik a gáz­fűtést. Amikor elkészült, ki­derült, hogy a kéményt csak egy lakásra méretezték. A Gázművek képviselője pedig kijelentette: a helyiségek kis légtere miatt megoldhatatlan a gázkészülékek üzemeltetése.

A ház ötemeletes, öt lakás­ban használhatatlan a mellék­helyiség. Máshol, a meleg víz hiányában a kádakat lomtár­nak használják. Most újra építkeznek. Átfúrják a mennyezetet, vastag csöveket ci­pelnek, majd vékonyabbakat hoznak helyettük. Új kémény van készülőben, de hiába, ha a Gázművek nem engedélyezi – fejezték be a Mester utca 17/a számú ház lakói.

A helyszín igazolta az elmondottakat. A ház egyik fala üres telekre néz, itt vannak a fürdőszobák. Természetes hogy télen befagynak a csövek.

A IX. kerületi házkezelőségen a főmérnök mintegy nyolcvan kérelmet, határozatot és tervrajzot terít az asztalra.

– Tudunk róluk, de nincs igazuk. A lakók elfogadták a gáz bevezetését, a Gázművek pedig engedélyezte. Erről annyi papírt mutatok, ahány csak kell. 1964 januárjában tizenegy lakó aláírta, hogy igényli a gázfűtést. Most is működik egy bojler a házban Az egész ügy azon áll vagy bukik, ki vegye meg a bojlereket? A lakók, vagy a HKI? A napokban eldőlt a vita. A Gázművek hajlandó bérle­ménybe adni a készülékeket Elkezdtük építeni az újabb kéményt. November végére már valamennyi lakásban használhatják a mellékhelyi­ségeket, lesz meleg víz is.

Tehát megoldódott a problé­ma, a lakók is elégedettek kivéve persze az, aki már megvásárolta a gázbojlert. – Hát ő majd lelakja a árát

Az öt lakás tulajdonosa, aki tizenhét éven keresztül szép téli estéken a nyilvános illem­helyhez sétálgatott, hideg víz­ben mosakodott és várt – végre hozzájut az áhított ké­nyelemhez.
– De miért kellett tizen­hét évnek eltelnie, míg ez rendeződött? Gyorsabban nem lehetett volna?
– Tudja, a HKI nem a leg­rugalmasabb vállalat.

Tudom… De hogy ennyi­re?

Sch. F. (1965. október 14., 7. oldal)

 

 

Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a [email protected] címre!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »