Más uniós tagállamok állampolgárai is szavazhatnak Szlovákiában az EP-választáson

Más uniós tagállamok állampolgárai is szavazhatnak Szlovákiában az EP-választáson

A júniusi európai parlamenti választáson az Európai Unió más tagállamának 18. életévét betöltött állampolgára is szavazhat Szlovákiában, amennyiben állandó lakhellyel rendelkezik itt. Legkésőbb április 29-éig azonban egy kérelmet is nyilatkozatot kell benyújtania ezzel kapcsolatban.

Fontos azt is tudni azonban, hogy az uniós polgár csak egy uniós tagállamban szavazhat, tájékoztat a belügyminisztérium a honlapján.

Az Európai Unió más tagállamának állampolgárát kérelem és nyilatkozat alapján az állandó lakóhelye szerinti önkormányzat veszi fel a választói névjegyzékbe”

Hírdetés

– közölte a belügyminisztérium. A kérelmet a nyilatkozattal együtt legkésőbb a választás napja előtt 40 nappal be kell nyújtani, ellenkező esetben a választói névjegyzékbe való felvétel joga megszűnik, és ez a választópolgár nem szavazhat Szlovákia területén. „Abban az államban azonban, amelynek az állampolgára, még részt vehet a választáson.

Ugyanúgy szavazásra jogosultak Szlovákiában az EP-választáson azok a más állampolgárságú uniós polgárok, akiket szlovákiai állandó lakhelyükön az előző EP-választás során már beírtak a választási névjegyzékbe”

– magyarázta a tárca.

Az ilyen választópolgár a nyilatkozatban többek között feltünteti az állampolgársága szerinti uniós tagállamban az utolsó lakcímét, valamint azt a választókerületet, ahol utoljára a választói névjegyzékbe felvették. Kijelenti továbbá, hogy csak Szlovákia területén szavaz, és hogy nem fosztották meg a szavazati jogától.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »