Martonfa, ahol kiderült, a király meztelen

Martonfa, ahol kiderült, a király meztelen

Bár a kormány eltökélt, hogy megvalósítsa – a helyiek akarata ellenére – a menekülttábort, a környéken élők összefogtak. A végsőkig kitartanak.

Hangos dudaszó, integető, jókedvű emberek elszánt martonfaiak, elszánt környékbeliek. Így is lehet tüntetni. Martonfára mentünk, hogyan tiltakoznak a helybéliek a kormány által megépíteni kívánt menekülttábor ellen. 

Árnyékban 35 fok, sátrak az egykori lőtér területén, a bográcsban már rotyog a pörkölt (illatából ítélve, panasz nem lesz rá), a padokon egymással beszélgető kedves, de roppant elszánt emberek. A martonfaiak, és a hozzájuk csatlakozó környékbeliek hetek óta tiltakoznak a kormány rájuk erőltetett szándéka ellen, még hozzá igen hatásosan.

Bár a kormányzat jelen állás szerint eltökélt, s láthatóan nem igazán foglalkoztatja, hogy mit akarnak a helyiek, ők mégis „a végsőkig kitartanak” – ahogy fogalmazta érdeklődésünkre az egyik tüntető.

És így is van, a település országszerte ismert lett azzal, hogy a karakán kiállás, a lelkesedés és az összefogás szép és jó példáját mutatja, milyen erő is lehet egy kis közösségben.

Ne ilyen módon, ne így

Ahogy az egyik tüntető fogalmazta, nem csak menekülttábor megvalósítása, hanem már a módszer ellen is tiltakoznak. Nagyon jó lett volna, ha kommunikálnak velünk, illett volna nekünk is szólni, sőt, először nekünk kellett volna erről az ötletről tudnunk – mondta, aki szerint – bár van bennük természetesen egy nagy adag félelem – az igazi baj az, hogy kívülről  avatkoznak egy kis közösség életébe, megvan a magunk életritmusa, életvitele, és ez ezzel megbomlana – mesélte.

Nix ugri-bugri!
 
Csütörtökön jelent meg a hír, a kormány még egy rendelet is módosítana azért, hogy a helyiek ne tudjanak keresztbe tenni a a tervezett menekülttábornak. A cinikus módszer lényege, hogy egyrészt kiveszik a különféle speciális építmények építésére vonatkozó szabályozásból, hogy azok akkor helyezhetők el bárhová, „ha a helyi építési szabályzat, szabályozási terv másként nem rendelkezik”. Ilyen speciális építmények lehetnek például a kutatást szolgáló műtárgyak, honvédelmi, nemzetbiztonsági építmények, vagy éppen menekülttáborok…

Mint ismert, a kétszáz fős településre a kormány egy ezer főt befogadni képes tábort kíván létrehozni, talán nem szükséges hangsúlyozni, mit jelent egy ilyen helyzet a számukra. Ha törik, ha szakad mi megmaradunk. Mi demonstrálni fogunk, a végsőkig kitartunk – mondta nekünk a tüntető.

Ezt jelzi, hogy a helyiek a tiltakozási formák egész armadáját vetik be, ma éppen forgalomlassító demonstrációt tartottak. A félpályás útlezárás során ideges, türelmetlen autóssal eggyel sem találkoztunk, támogatóval, szimpatizálóval, lelkesedéssel, felfelé mutató hüvelykujjal már annál inkább.

Így is lehet ezt csinálni.

A kormány ne dönthessen az emberek felett

A forgalomlassító demonstrációra kilátogatott Vona Gábor is, hogy – mint mondta – országos politikusként, szolidaritást vállaljon, és segítséget nyújtson a helyiek akciójához.

Hírdetés

A Jobbik elnöke bejelentette: csütörtökön Z. Kárpát Dániellel együtt egy törvényjavaslatot nyújtottak be, amelynek lényege, hogy az ilyen, és ehhez hasonló befogadóállomások létesítése esetén, annak 15 kilométeres körzetében, egyazon időpontban, minden érintett településen az államnak kötelessége legyen megkérdezni az ott élőket arról, hogy beleegyeznek-e, hogy ott ilyen tábor létesüljön.

A pártelnök szerint, ha az emberek többsége úgy dönt, nem akar ilyen befogadóállomást, akkor ez a döntés legyen kötelező az államra nézve, ne történhessen meg az, ami Martonfa és Sormás esetében, hogy az emberek megkérdezése, tájékoztatása és akarata ellenére próbáljanak létrehozni egy menekültszállót. Vona Gábor úgy véli, egy ilyen állomás megvalósulása az itt élőknek halmozott érdeksérelemmel járna. Egyrészről óriási közbiztonsági, közegészségügyi kockázatot jelentene, másrészről pedig nagyon komoly vagyoni károkat okozna. 

Szerinte a martonfai, a sormási vagy a kiskunhalasi ügy egy új dimenzióba helyezte a bevándorlás kérdését Magyarországon: azt látjuk, hogy a baloldal a bevándorlás kérdését pusztán humanitárius kérdésnek tekinti. Magyarországnak ez súlyos sorstragédiája lehet, ha nem teszünk valamit, 100-200 évre megnehezíti a sorsunkat. Ebben a helyzetben a baloldal nemtörődőm hozzáállása nemzetárulással ér fel – tette hozzá.

Szélhámos kommunikáció

Vona szerint a Fidesz és a Jobbik egyetért a diagnózisban, Magyarországot meg kell védeni a bevándorlástól, ugyanakkor innentől kezdve kettéválik a két párt hozzáállása a kérdéshez: a Fidesz szélhámos kommunikációt folytat, elsősorban nem a megoldás érdekli, hanem az ügyből kinyerhető kommunikációs és politikai haszon. A Jobbik ezzel szemben – folytatta – egy felelős és tetterős politikai hozzáállást képvisel, kormányra kerülve, és addig is ellenzékben is ezt kívánja folytatni. Mi azt mondjuk, ettől a problémától nem csak kommunikációs szempontból kell megvédeni  az országot, hanem a valóságban is – tette hozzá.

A Jobbik elnöke szerint, ha magát a kerítést nézzük – „a Fidesz egyik csodafegyverét” akkor rá kell jönnünk, hogy ez valójában csak egy kommunikációs blöff. Ez a kerítés valószínűleg nem fogja megvédeni Magyarországot, hiszen egyrészről átmászható, átvágható, megkerülhető, másrészről – és erről talán kevesebbet beszélnek, vagy ír a sajtó – mindkét oldalán Magyarország van.

Mint ismert, az uniós jog és a menekültekre vonatkozó genfi egyezmény értelmében a határvonalat átlépő bevándorlót megilleti a jog, hogy benyújtsa a menedékkérelmet, amit aztán el kell bírálni, és persze regisztrálni kell, hogy aztán a dublini egyezmény alapján a gazdag nyugati célországok vissza is küldhessék hozzánk azokat. Nyilván a tolerancia, az elfogadás, és a nyitottság jegyében. Jól jelzi a kormányzati minőséget Gulyás Gergely minapi alkotása, amikor egy kérdésre úgy válaszolt: „Aki nem jön át a határzáron, azzal nincs dolga Magyarországnak” . De, van, mármint a jog szerint. Gulyás amúgy jogász…

Elfogyott a türelmi idő

Vona Gábor bejelentette: augusztus 31-ével lejár a türelmi idő, amit a Jobbik a kormánynak adott. Az utóbbi hetek visszafogott jobbikos kommunikációjára is kitérve kifejtette: ez egy politikailag tudatos döntés volt a részünkről, igyekeztünk felelősen hozzáállni ehhez a kérdéshez. A kormány a diagnózist felállította, még hozzá jól állította fel, mi pedig felelős ellenzékként azt gondoltuk, meg kell adni a kormánynak a lehetőséget, hogy ezzel a problémával kezdjen valamit.

Ez a türelmi idő hamarosan lejár – folytatta – ősztől egy sokkal magasabb fokozatra fogunk kapcsolni, rá fogunk világítani a kormányzat svihák, felelőtlen politikájára, amely nem képes az országot megvédeni a bevándorlástól. Úgy tűnik, nem is nagyon akarja.

Vona Gábor bízik abban, hogy kellő politikai vita után, ez a törvényjavaslat átvihető a magyar országgyűlésen, és nem létesíthető sehol sem Magyarországon – még ideiglenesnek mondott sem – befogadóállomás a helyben élők megkérdezése nélkül. 

Kifejtette: nemcsak törvényjavaslattal küzdünk a kormány politikája ellen, hanem minden lehetséges eszközzel azon leszünk, hogy Magyarországot mind rövid, mind hosszú távon megóvjuk ettől a tragédiától.

Szeretnénk nyilvánvalóvá tenni minden helyben élő, mind a kormány számára, ha a helyiek a polgári engedetlenség eszközeihez nyúlnak, akkor abban a Jobbik segítőtársuk lesz, a Jobbik vállalja azt, hogy a kormány ilyen erőszakosan, ilyen antidemokratikus módon ne dönthessen az ott élők akarata ellenére – zárta sajtótájékoztatóját a Jobbik elnöke.

Martonfa, ahol megbukott a kormány blöffje

Végigsétálva a körülbelül egy kilométer hosszú kocsisoron, látva a vidám és eltökélt tüntetők arcát, látva a félpályás útlezárás miatt elvileg kellemetlenséget elszenvedő, elhaladó autósok vidám dudálásán és integetését érezzük, a kormányzat eddig sikeres politikája, vagyis inkább csak kommunikációja itt, ma, Martonfán hatalmas vereséget szenvedett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »