Martina Kušnírová édesanyja: Égjenek el a pokol tüzében és kerüljenek a legmélyére

Martina Kušnírová édesanyja: Égjenek el a pokol tüzében és kerüljenek a legmélyére

A meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja múlt héten az eperjesi tüntetők előtt szólalt fel, tegnap pedig a kassai tünetésen állt színpadra. Elmondása szerint olyan szavakat is ki kellett mondani, ami miatt a lánya biztosan haragudna rá. Íme, Zlatica Kušnírová teljes beszéde magyar nyelven:

Jó estét,

Az én Martinám és Jankom nevében is mindenkinek köszönöm, aki ma eljött.

Múlt héten ugyan azt nyilatkoztam, hogy a politika messze áll tőlem, de sajnos nem tudok elvonatkoztatni tőle.

Az, ami az utóbbi napokban történik, kész bohózat.

Tavaly karácsonykor Janko Marek Vagovič Vlastnou hlavou című könyvét ajándékozta nekem, amiben minden le van írva. Erről tanúskodnak azok a részek is, amelyeket Janko írt. Nagyon jól tudjuk, hogy milyen volt, és azt is, hogy mindez Ficonak és a hozzá hasonlóknak nem tetszett.

Pellegrinin keresztül továbbra is Ficon fogja irányítani az országot.

Tehát azt kérem, hogy mondjon le Tibor Gašpar. Elnézést kérek a kifejezésért, de azt kell, hogy mondjam: segget csinál a szájából.

Az Európai Parlament delegációja is hatalmas bizalmatlansággal nyilatkozott Ficoról és a kormányáról, mindemellett pedig az én Martinkám és az ő Jankoja gyilkosságának igazságos kivizsgálását kérték.

A hét végéig meg kellet volna alakulnia a nemzetközi csapatnak. Akkor kérdem én, hol vannak, mit csinálnak ebben az ügyben? Tudom, hogy ez nem egyszerű, de akkor is úgy gondolom, hogy csinálniuk kellett volna már valamit ebben az ügyben. A hazai rendőrségben egyáltalán nem bízok, és nem is hiszek nekik. Ahogy a múlt héten is említettem, Janko és Martina sem hitt nekik, így én sem hiszek bennük.

Azt kérem, hogy Gašpar mondjon le.

Hírdetés

Szőnyeg alá söprik a nyomokat és másokat befolyásolnak. Miért nem foglalkoznak azzal, amit Janko állaptította meg? Miért nem azokat az ügyeket próbálják megoldani? Vagy például Chudík úr vállalkozásait?

Ez nagyon gyenge tapasz az én sebeimre.

Amikor a megyei választások voltak Martina éppen otthon volt. A televízióban különböző műsorok mentek, és az egyikben benne volt Veronika Remišová is. Akkor Martina azt mondta nekem: „Egyike azon keveseknek, akinek tényleg fontos az igazság. Ő egy szuper nő.” Én ehhez nem értek, csupán az ő véleményét tolmácsolom. Nem fizet engem az OĽaNO, nem kampányolok se nekik, se másnak, sőt, egyáltalán nem ismerem őket személyesen.

Martina és Janko szerény körülmények között nevelkedtek. Én és Janko szülei is nagyon nehezen tudtunk hozzájárulni a tanulmányaikhoz. Az én Maťámat már kiskora óta a politika és az igazság érdekelte. Jankoval valóban egymásra találtak, egy szinten, egy hullámhosszon voltak. Ugyanazokat az értékeket képviselték, hittek a demokráciában és az igazságban.

Janko újságíróként aknára lépett, amit nagy robbanás követett. Ezért kellett meghalnia.

Sok felelős van, akiknek bűnhődniük kellene a tetteikért. Akkor is, ha részesei is voltak a gyilkosságnak, vagy ha felbérelték a gyilkost. Nem tudom, de ezt a rendőrségnek kellene kiderítenie.

Ezért mindenkinek a támogatását kérem ahhoz, hogy igazságos módon vizsgálják ki a gyilkosságot. Mi esküvőre készültünk, nem temetésre. Mindegyikünk nagyon várta azt a pillanatot, hiszen szép, nagy volt az ő szerelmük. Örülök azoknak a pillanatoknak, amit otthon átélhettem velük.

Nemcsak a gyilkos, hanem azok keze által is meg kellett halniuk, akik összeköttetésben álltak és felbérelték a tett végrehajtóját. Ezért, mint Martina anyukája mondom: nem ők adták nekik az életet, így nem volt joguk ahhoz, hogy elvegyék tőlük.

Tudom, hogy Martinka dühös lesz azért, amit most mondok. Biztos ezt mondaná: Anyuka, ne légy olyan, mint ők, ne süllyedj le az ő szintjükre, kerekedje felül a dolgokon. Bocsánat Mati, de azt kell, hogy mondjam: Égjenek el a pokol tüzében és kerüljenek a legmélyére.

Még egyszer mindenkinek, aki itt áll, nagy köszönet.

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »