Martin Schulz: az Európai Parlamentnek feladata, hogy szolidaritást vállaljon Magyarországga

Martin Schulz: az Európai Parlamentnek feladata, hogy szolidaritást vállaljon Magyarországga

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a testület szerdai strasbourgi plenáris ülésén megemlékezett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójáról.

Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata német elnöke az ülésteremben. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A német szociáldemokrata politikus a szerdai ülést megnyitó felszólalásában arról beszélt, hogy mintegy hatvan évvel ezelőtt kezdődött Magyarországon egy heteken keresztül tartó, rengeteg áldozattal járó felkelés “a brutális és elnyomó idegen hatalom diktatúrája ellen”. Hangsúlyozta, a szabadságharc a szovjet megszállók ellen nem felejthető el, “a példa, amit a magyarok 1956-ban nyújtottak, bátorítás volt sokak számára, nem csak Magyarországon, hanem a Varsói Szerződés más országaiban is”.

 Az 1956-os forradalom megmutatta, hogy fel lehet kelni a megszállók ellen. Nem ez volt az első, azonban ez volt az egyik legfontosabb a hasonló felkelések sorában – tette hozzá.  Mint mondta, “a felkelést az emberek azon vágya tüzelte, hogy ismét csatlakozzanak az európai családhoz”. A szabadságért folytatott harc mindig is egy Európáért folytatott küzdelem volt a kontinens keleti részén – fogalmazott Schulz.

Hírdetés

Az uniós parlament elnöke kijelentette, bár évtizedekkel később, de végül sikerrel járt a magyarok szabadságharca, “a határnyitás bátorsága elképzelhetetlen lett volna 1956 nélkül”. Martin Schulz szerint az Európai Parlamentnek feladata, hogy szolidaritást vállaljon Magyarországgal. Nem szabad elfelejteni, hogy a szovjetek ellen harcolók közül sokaknak el kellett menekülniük és befogadásra találtak más országokban – tette hozzá.

 

MTI

The post Martin Schulz: az Európai Parlamentnek feladata, hogy szolidaritást vállaljon Magyarországga appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »