Márki-Zay szégyenteljes lépést tett

Márki-Zay szégyenteljes lépést tett

Elfogadta csütörtöki ülésén Hódmezővásárhely megyei jogú város közgyűlése az idei költségvetés újabb módosítását, a büdzsé főösszege 16,89 milliárd forint.

A bevétel 13,29 milliárd forint, a kiadás 15,8 milliárd forint; a hiány 2,5 milliárd. Utóbbiból 717,7 millió a működési, 3,2 milliárd a felhalmozási célú hiány. Csaknem 602 millió forint tartalékot különítenek el, amelyből 5,85 millió általános, 596 millió céltartalék.

A rendelettervezet alapján az áprilisi módosítás óta az önkormányzat bérkompenzációra és kulturális illetménypótlékra, valamint szociális ágazati pótlékra állami támogatást kapott.

A közgazdasági iroda vezetője az ülésen elmondta, a módosítás az állami támogatások átvezetését, valamint pályázatokkal kapcsolatos technikai átvezetést tartalmaz. Az előterjesztésben olvasható melléklet szerint a módosítás a forráshiányt nem változtatja.

A közgyűlés a csütörtöki ülésen elfogadta a múlt évi zárszámadási törvényt, amellyel döntöttek a 2019-es 2,4 milliárd forint maradvány felhasználásáról. Korábban 2,2 milliárdot már beépítettek a pályázatok finanszírozásába; most újabb 199 millió forint beemeléséről határoztak.

A módosítást tíz igen, két nem szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadták a jelen lévő képviselők.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester a rendelet elfogadása után közölte, a koronavírus-járvány miatt jelentős veszteségeket szenvedett el az önkormányzat, az intézmények és a helyi vállalkozások.

Hírdetés

A strand legalább 30 millió forintot veszített, a kormányzat által elrendelt gépjárműadó-elvonás 124, a reklámadó 16,5, az ingyenes parkolás mintegy 30 milliós kiesést jelent, de várhatóan csökken majd az iparűzési és az építményadó is. Idén nulla és 400 millió forint közötti kieséssel számolnak – húzta alá.

A városvezető hozzátette, a korábbi vezetés hanyagsága, a Belügyminisztérium által kimutatott pályázati szabálytalanságok miatt annyi pénzt kell visszafizetni, amelyből havonta hat utcát tudnának leaszfaltozni.

Gyöngyösi Ferenc (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) elmondta, hogy legközelebb 720 millió forintot kell visszafizetni.

Ha kapnak részletfizetési lehetőséget, az akkor is havi 60 millió forint – jegyezte meg.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) kifogásolta, hogy a polgármester szerint „mindig más a hibás”, vagy a kormány, vagy az előző vezetés. A következő év szerinte még nehezebb lesz, és megjegyezte, még mindig a magyar állam segíti a legnagyobb összeggel az önkormányzatokat.

A februárban elfogadott költségvetés 2,185 milliárd forintos iparűzésiadó-bevétellel számol, telekadóként 315, építményadóként 715 millió forintot szedtek volna be. Fejlesztésekre 5,856 milliárd forintot terveztek fordítani. A büdzsé tervezetéről készült könyvvizsgálói jelentés magas kockázatúnak minősítette az ingatlanértékesítésből várt 636 millió forint bevételt, ahogy a korábban az önkormányzat által saját cégeinek nyújtott kölcsönök visszafizetését is, amelyekből több mint félmilliárd forinttal számolt a büdzsé.

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »