Márki-Zay Péter és Hódmezővásárhely neve felkerült a világtérképre – Lapszemle

Márki-Zay Péter és Hódmezővásárhely neve felkerült a világtérképre – Lapszemle

A több ellenzéki párt által támogatott jelöltet választották meg az egyébként kormánypártinak számító dél-magyarországi város polgármesterének – olvasható a The New York Times honlapján. Az újság azt írja, hogy elemzők szerint Márki-Zay Péter meglepetésszerű hódmezővásárhelyi polgármesterként való megválasztása új fejezetet nyithat a közelgő parlamenti választásokhoz vezető kampány során, valamint egyben azt is mutatja, hogy egy egységes ellenzéknek esélye lehet Orbán Viktor pártjával szemben a kormánypárt közvélemény-kutatásokban mért magasan vezető szerepe ellenére.

Török Gábor honlapján írt bejegyzése szerint: „Mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem – , hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete”. A szavazatok 57,5 százalékát az ellenzéki Márki-Zay Péter, míg a szavazatok 41,6 százalékát a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán kapta. Márki-Zay Péter állítása szerint győzelme egyben azt is mutatja, hogy hatalmas igény mutatkozik az országban a korrupció, a hazugság, valamint a megfélemlítés megszüntetésére.

A cikket hasonló tartalommal a The Washington Post és a Bloomberg is közzétette.

Váratlan kudarc

A Reuters tudatta, hogy váratlan kudarcot szenvedett el a Fidesz a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, ahol egy ellenzék által támogatott független jelölt kényelmesen verte a Fidesz jelöltjét hetekkel az országgyűlési választás előtt. A győztes Márki-Zay Péter kijelentette, hogy egy új korszak kezdődött, és hogy a jelentős fideszes vezetést mutató felméréseket a szemetesbe lehet dobni. A cikk szerint hat héttel a parlamenti választások előtt a vasárnapi szavazás eredménye kínos Orbán Fidesze és Lázár János számára, aki személyesen kampányolt a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán mellett. „Ennek (az eredménynek) elsöprő pszichológiai jelentősége van” – jegyezte meg László Róbert, a Political Capital munkatársa. „Mutatja, hogy a Fidesz megverhető egy ilyen helyen is, és az ellenzéki pártokat cselekvésre és stratégiájuk átgondolására késztetheti” – tette hozzá László. A cikk emlékeztetett arra, hogy Orbán miniszterelnöksége alatt romlott Magyarország helyezése a Transparency International korrupciós indexében.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A hódmezővásárhelyi választás meglepetésszerű eredményéről a brit The Guardian is beszámolt.

„Orrukat befogva”, de szövetkezni kell a Jobbikkal

A szombaton megjelenő német Der Spiegel hetilap hosszú riportot közölt a hódmezővásárhelyi kampányról. A dél-magyarországi várost 20 éve vezeti a Fidesz, az ő monopóliumát akarja megtörni a 45 éves Márki-Zay Péter.

Márki-Zay minden nap talál pénzzel teli borítékot a postaládájában, és ezeket a támogatásokat nyilvánossá is teszi, mert a teljes átláthatóság híve. Sokan félnek vele nyílt összeköttetésbe kerülni, ezért kap sokszor anonim módon adományt. „De változást akarnak. Szenvednek az önkénytől, a korrupciótól és a hatalommal való visszaéléstől, amit városukban tapasztalnak. A Fidesz alatt országunk egyre inkább eltávolodik Európától” – mondta Márki-Zay, aki mögött az összes ellenzéki párt felsorakozott. Most egész Magyarország Hódmezővásárhelyre figyel. „Ez főpróba” – fogalmazott az ellenzéki jelölt. Ha bejut a városházára, az országgyűlési választásokon sok körzetben közös jelöltek indulhatnak el a Fidesszel szemben. Már egy polgári kezdeményezés is alakult, amely minden választókörzetben meg akarja mérni, melyik a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

Még a holokauszttúlélő Heller Ágnes is úgy nyilatkozott, orrunkat befogva is, de szövetkezni kell a szélsőjobboldali Jobbikkal, mert a szabadságunk forog kockán. Orbán Viktor 2010 óta kormányoz Magyarországon, és nem csinál belőle titkot, hogy el akarja téríteni az országot a nyugati típusú liberális demokrácia útjáról. Saját híveit ültette be fontos posztokba, a Fidesz javára változtatta meg a választási rendszert, a nem kormányzati szervezeteket különtörvényekkel sújtja. Hatalmát nacionalista retorikával támogatja meg. Kerítést emelt a migránsok ellen, barátságot keres Oroszországgal. A magángazdaságot is Fidesz-közeli oligarchák ellenőrzik. Bár a Fidesz egyértelműen vezet a széttöredezett ellenzék előtt, a közös jelöltek veszélyesek lehetnek számára, mert a magyarok többsége kormányváltást szeretne.

Márki-Zay feladata az, hogy megfossza a Fideszt varázsától, Orbán Viktort pedig a legyőzhetetlenség aurájától. Azt mondja, hívő, konzervatív ember, aki mindig a Fideszre szavazott.

A város a legnagyobb munkaadó Hódmezővásárhelyen. A közhivatali állásokat a hívek kapják, a hű vállalkozók nyerik a közbeszerzéseket, és Márki-Zay többször is hallott olyan esetről, hogy uniós pénzek kerülőúton Fidesz-tagok zsebébe vándoroltak.

Először a Jobbik vezetője volt az, aki meg akarta győzni Márki-Zayt, hogy induljon el a párt színeiben a polgármesteri székért, de ő ezt nem vállalta, mert nem értett egyet a Jobbik politikájával, emellett pedig csak függetlenként volt hajlandó elindulni. Egy héttel később kiderült, hogy sem a Jobbik, sem a szocialisták, sem a zöldek nem indítanának jelöltet ellene. „Csak akkor tudok nyerni, ha most mindannyian valóban tartják a szájukat” – mondta Márki-Zay. Mikor kiderült jelöltsége, munkaadója két nappal karácsony előtt utcára tette a több gyermekes családapát. Hogy a politika beleavatkozik a gazdaságba, az a Fidesz Magyarországán mindennapos.

 

A „nemzeti középosztály”

Orbán egyik fő céljaként nevezte meg egy „nemzeti középosztály” létrehozását. Orbán oligarchagárdájának „legcsillogóbb ékköve” Mészáros Lőrinc, aki gázszerelőből lett rekordidő alatt Magyarország ötödik leggazdagabb embere. Igencsak valószínű, hogy az Orbán mögött álló gazdasági hatalom abban a helyzetben van, hogy nyomást gyakoroljon egy polgármester-jelölt munkaadójára. Márki-Zay független média támogatására sem nagyon számíthat, mert olyan már nem nagyon van – mondta. Majdnem minden sajtótermék Fidesz-közeli üzletemberekhez tartozik.

Mészáros Lőrinc például annak a Mediaworksnek a vezetője, amely a legtöbb megyei napilapot birtokolja. A Népszabadságot 2016-ban megszüntették – a lépés mögött sokan személyesen Orbánt látják. Márki-Zay házától 150 méterre egy térfigyelő kamerát helyeztek el, Márki-Zay szerint azért, hogy a rendőrség mindig lássa, ki jön hozzá. Aki fellép a Fidesszel szemben, annak számolnia kell hasonlókkal. A Fidesz közben nemcsak a saját jelöltjének gyűjt aláírásokat, hanem egy volt szocialista politikusnak is, akit Márki-Zay szerint azért akarnak elindítani, hogy megosszák az ellenzéki oldalt.

A kormány menekültpolitikájával Márki-Zay nem ért egyet, szerinte a könyörületesség kötelesség, mert Krisztusban mindannyian testvérek vagyunk. Természetesen nem léphet be mindenki az országba, Magyarországnak és az EU-nak bevándorláspolitikára van szüksége az integráció támogatásával együtt. Egy ilyen differenciált pozícióval nehéz fellépni a magyarok között. Orbán az egész választási harcot a menekültektől való félelemre irányítja. A legújabb Fidesz-plakáton Soros György látható kart karba öltve a vezető ellenzéki politikusokkal, alatta a felirat: „Együtt bontanák le a határzárat”.

Ez „tesztválasztás” volt

A német Der Standard lapban Gregor Mayer számolt be a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásról. Meglepő módon az ellenzék által támogatott független, Márki-Zay Péter nyerte a választást a Fidesz-KDNP jelöltje ellen. Márki-Zay simán legyőzte a kormánypárti alpolgármestert a Fidesz egyik fellegvárának tartott városban, a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Hegedűs Zoltán 41,6 százalékot. Hat héttel az április 8-i országgyűlési választások előtt ez „tesztválasztásnak” számított. A pártközi jelöltállítás a kormánypárti jelölt ellen láthatóan nagyon sok embert mobilizált. Közel 62 százalékos volt a részvétel, ami rendkívül magasnak számít.

Márki-Zay, aki nemrég csalódottság miatt elhagyta a jobboldali populista Orbán Viktor Fidesz pártját, mérsékelt konzervatív katolikusnak számít. Amikor bejelentette jelöltségét, minden jelentős ellenzéki párt kijelentette, hogy támogatni akarja őt. A támogatói spektrum a baloldali szocialista párttól (MSZP) a zöld párton át (LMP) a szélsőjobboldali Jobbikig tartott. Az időközi választásra azért volt szükség, mert novemberben meghalt a várost 2012 óta vezető fideszes polgármester.

Már Márki-Zay győzelme is hatalmas meglepetés, hát még a különbsége. Több mint 15 százalékponttal nyert a fideszes jelölttel szemben egy olyan városban, ahol a Fidesz évtizedek óta egyeduralkodó. A várost korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította, itt indult politikai karrierje.

Hódmezővásárhely ezen kívül az Orbán-rezsim korrupciójának és „klientúragazdaságának” emblémája. Nemrég az OLAF egy országos botrányt tárt fel az ország egyes önkormányzataiban az új közvilágítások kapcsán. Az Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz szorosan kötődő vállalat elvileg manipulált ajánlatok által több millió eurót zsebelt be. Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy követelje vissza a 39 millió eurónyi uniós támogatást Magyarországról. Tiborcz cége, az Elios projektje Hódmezővásárhelyen indult.

Jelöltségének bejelentése után Márki-Zay súlyos ellenszélben találta magát. A munkáltatója, egy magánvállalkozás elbocsátotta. Az elmúlt napokban lejárató kampányokkal kellett szembenéznie. Egy névtelen röpirat név szerint felsorolta a város azon polgárainak nevét, akik Márki-Zayt támogatták, és ezzel „a városi kincstár káoszát és fosztogatásokat” okoznak. A választási győzelem messze túlmutat a délkelet-magyarországi városon.

A magyar választási rendszer egy erős többségi elemen alapul; a 199 mandátum közül 106 az egyéni választókerületekben dől el, ahol a győzelemhez relatív többség szükséges. A 2014-es parlamenti választásokon a Fidesz 106 egyedi választókerület közül 96-ban nyert. Abban az időben ez elég volt egy kétharmados többséghez, amely aztán az időközi választások következtében el is veszett. A hódmezővásárhelyi eredmény azt mutatja, hogy az ellenzék együttműködésével Orbán pártjának kétharmados többsége megakadályozható.

Az nem valószínű, hogy a Jobbik is részt vehet ebben a koordinációban. Talán két vagy három választókerületben lehetséges a közös pártjelölt, ahol az összes ellenzéki támogatás egyesülhet. Az MSZP és a baloldali Demokratikus Koalíció már megállapodásra jutottak. Ha sikerül az LMP-t és néhány kisebb pártot rávenni a közös jelöltállításra, a kormányzó párttól nagyjából 30 mandátumot tudnának elhalászni. Ez még mindig abszolút többséget jelentene a Fidesz számára, de nem alkotmányos kétharmados többséget.

Az eredményről a Neue Zürcher Zeitung is beszámolt. 

Orbán egyik „erős embere”

A Le Figaro azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pártja, a Fidesz fájdalmas vereséget szenvedett egy időközi polgármester választáson, pár héttel az április 8-i országgyűlési választások előtt, ahol Orbán Viktor megkísérli majd sorban harmadik mandátumát megszerezni. Márky-Zay Péter, az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt Hódmezővásárhelyen a voksok 57,5 százalékát szerezte meg szemben a Fidesz jelöltjével, Hegedűs Zoltánnal, aki 41,5 százalékot kapott a Nemzeti Választási Iroda közlése szerinti 92 százalékos feldolgozottságnál. Az eredmény meglepetés – írta a lap –, mivel ez a dél-magyarországi kisváros Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Orbán egyik „erős emberének” fennhatósága alatt áll. 2014-ben a Fidesz még 61 százalékkal, könnyedén győzött, őt a radikális Jobbik követte 17,1 százalékkal, majd a MSZP, 14,9 százalékkal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »