Márki-Zay Péter: bocsánatot kérek a fogyatékosoktól

Márki-Zay Péter: bocsánatot kérek a fogyatékosoktól

Az ellenzék miniszterelnökjelöltje a kormánykritikus oldalon „teljes nemzeti egységet” lát.

Április 3-án két jövő, két Magyarország között kell választani – jelentette ki az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje online közvetített sajtótájékoztatón.

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy az egyik

  • egy „ereszen leereszkedő”,
  • a fogyatékossággal élőket lenéző,
  • mindenkit megalázó,
  • az inflációt hatósági árszabályozással megfékezni kívánó,
  • csak parancsuralmi gondolatokkal rendelkező,
  • Magyarországot az unió legszegényebb, legkorruptabb és „leghalálozóbb” országává tevő „Orbán Viktor Magyarországa”.

Van azonban egy másik Magyarország is, és ők egy felemelkedő ország programjához kérik a szavazók támogatását – tette hozzá.

Megjegyezte: az esemény előtt egy beszélgetés során külön megkérték, hogy említse meg, a zsidó-keresztény kultúra mennyire alapja a magyar kultúrának és „én hozzáteszem, hogy természetesen ezt nem Orbán Viktor képviseli”.

Senki ne gondolja, hogy a lopásban bármi keresztényi vagy a zsidó valláshoz kötődő van

– mondta Márki-Zay Péter. Úgy fogalmazott: a zsidó vallás alapja is „egy tízparancsolat”, amelyben ott van, hogy ne lopj. Hogy nevezheti valaki magát keresztényinek, hogyan háborodhat fel egy nyelvbotláson valaki keresztényként akkor, ha a legalapvetőbb, tízparancsolatbeli szabályokat sem tartja be? – kérdezte.

Márki-Zay Péter kijelentette, hogy az ellenzékben megteremtették a teljes nemzeti egységet, mert jobb- és baloldaliak, zsidók, keresztények és ateisták, cigányok és nem cigányok szeretetben, összefogva tudnak egy felfelé induló, nyugati értékrenddel rendelkező országot építeni.

Hírdetés

Kiemelte, hogy az összefogásban részt vevő hat ellenzéki párt közös listáján a pártok jelöltjei és civilek is vannak, valamint „természetesen ott lesznek roma testvéreink is, a cigány kisebbségnek a képviseletében”.

Biztos abban, hogy többen szavaznak majd az ellenzék közös listájára, mint a Fideszére, de a választás valójában az egyéni körzetekben dől el.

Amikor az ellenzék nem fogott össze, akkor ezekben a körzetekben mindig a Fidesz jelöltje győzött, most azonban igazi verseny van – érvelt a kormányfőjelölt.

A Fidesz fél, éppen ezért „sorra hozzák azokat a törvénymódosításokat, amivel újabb és újabb csalásokkal tudnak majd hatalmon maradni”, miközben újabb és újabb pozíciókat „mentenek meg maguknak” – tette hozzá.

Szavai szerint egy kegyetlenül nehéz, szinte reménytelen, hősies küzdelem vár mindenkire. Azt kérte, hogy aki teheti, akinek a billegő körzetekben van lakhatása, lakása, családja, „az ott segítsen”. Aki oda kötődik, az oda jelentkezzen be, az a külföldön élő, aki lemondott az állandó lakcíméről, az most sürgősen jelentkezzen be újra a lakásába, mert „az ő két szavazata számít” – buzdította szimpatizánsaikat.

Azt mondta,

biztos abban, hogy Budapest minden körzetében az ellenzék győz, és vidéken fog eldőlni a küzdelem.

Márki-Zay Péter külön beszélt arról, hogy szeretik, tisztelik és megbecsülik a fogyatékossággal élők embereket, mert ők hasznos tagjai a társadalomnak és sokkal több törődést érdemelnek. Most a leggyakoribb plakát Magyarországon a „Mini Feri” – utalt az egyik választási plakátra. Felhívta a figyelmet, hogy az a színész, aki az Austin Powers című filmekben a Mini-Me nevű karaktert játszotta, azért lett öngyilkos, mert a testi fogyatékossága miatt folyamatosan diszkriminálták és megalázták.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki felhívta a figyelmet, hogy Budapesten a lakások közel harminc százaléka panelházban található. A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök a 2010-es választási programban azt ígérte, hogy minden évben a magyar panellakások tíz százalékát felújítják energetikai szempontból, de ez nem történt meg – tette hozzá. Az ellenzéki képviselőjelölt megígérte, hogy kormányváltás esetén Óbuda-Békásmegyeren négy év alatt uniós pénzekből felújítják a panellakásokat.

Az esemény végén Márki-Zay Pétert megkérdezték, bocsánatot kér-e azért, mert 2018. augusztusában azt mondta, hogy „az irány és a program az, ami miatt tanulni valónk van, nem a bűnöző múlt. Ez teljesen egyértelmű, gondolom, hogy csak a fogyatékosoknak nem”. A kormányfőjelölt azt felelte,

bocsánatot kér „a fogyatékosoktól, hogy fideszesekhez hasonlítottam őket, nagyon-nagyon szégyellem”.

Hozzátette, „mi szeretjük a fogyatékkal élőket, egyébként szeretjük a fideszeseket is”. Megjegyezte, hogy kedden az ATV élő adásában már bocsánatot kért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »