Markáns csapadékhullám éri el Szlovákiát – a hegyekben 50 centiméter friss hó is hullhat

Markáns csapadékhullám éri el Szlovákiát – a hegyekben 50 centiméter friss hó is hullhat

Markáns csapadékzóna éri el Szlovákiát pénteken, ezért a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet riasztást adott ki. A meteorológusok Zsolna térségében számítanak a legtöbb hóra, a magasabban fekvő területeken helyenként akár több mint 50 centiméternyi új hó is lehullhat.

Erősebb havazás várható Besztercebánya megye északnyugati hegyvidékein, valamint a Szepesség felső részén illetve Szlovákia és Lengyelország teljes határvidékén is.

Hírdetés

A havazás hullámokban érkezik – közölte az intézet, hozzátéve, hogy Szlovákiát csütörtök éjszaka érte el az első ilyen csapadékhullám. Pénteken napközben egy második, markánsabb hullám következik, amely szombat reggelig tart.

Az alacsonyabban fekvő területeken havaseső, de leginkább eső lesz jellemző.  A csapadék mellett megerősödő szélre is számítani kell helyenként 80 kilométer/óra körüli széllökésekkel. Majd vasárnaptól hideg levegő beáramlására figyelmeztetnek a meteorológusok. Ekkor a maximum hőmérséklet -5 Celsius-fok alatt lesz északon, míg délnyugaton fagypont körül alakulnak a legmagasabb értékek. Az éjszakák is hidegek lesznek, a völgyekben – 15 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, míg a leghidegebb éjszakákon -20 fokot is mérhetünk.

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »