Mark Rutte: Ukrajnának az erő pozíciójából kell megkezdenie a tárgyalásokat Oroszországgal

Mark Rutte: Ukrajnának az erő pozíciójából kell megkezdenie a tárgyalásokat Oroszországgal

Mark Rutte: Ukrajnának az erő pozíciójából kell megkezdenie a tárgyalásokat Oroszországgal Kulcsár Péter2024. 10. 17., cs – 13:32

Azt szeretnénk, hogy Volodomir Zelenszkij elnök és Ukrajna erős pozícióból kezdhessen tárgyalásokat Oroszországgal, de amíg ez a pillanat nem jön el, számíthat a folyamatos támogatásunkra, és az orosz elnök se gondolja, hogy a szövetségesek abbahagyják Ukrajna támogatását – jelentette ki csütörtökön Mark Rutte NATO-főtitkár a szövetséges védelmi miniszterek brüsszeli tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az összes tagállam elkötelezett Ukrajna támogatása mellett.

Rutte üdvözölte, hogy az Egyesült Államok elnöke szerdán újabb, 425 millió dolláros katonai segélyt jelentett be Ukrajnának, és azt, hogy Ausztrália 49 harckocsival segíti az ország védelmi képességeit.

Hangsúlyozta, hogy a washingtoni csúcson született megállapodás értelmében Ukrajna NATO-tagsághoz vezető útja „visszafordíthatatlan, csak az időzítés a kérdéses, de nyilvánvaló, hogy a szövetségesek minden területen dolgoznak e cél érdekében”.

Hírdetés

Arról is beszélt, hogy lépésről lépésre történő megközelítés szükséges a NATO Oroszországhoz való hosszú távú viszonyának kialakításhoz.

„Oroszországhoz való viszonyunk kialakításához hosszú vagy rövid távon, legelőször arról kell gondoskodnunk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ne tehesse meg, amit akar Ukrajnában” – mondta a holland politikus.

Arra is rámutatott, hogy bizonyítékok utalnak arra, hogy Fehéroroszország támogatja Oroszországot a háborús erőfeszítésekben. „Fehéroroszország egyértelműen nem az erő pozíciójából teszi ezt, és ez azt jelenti, hogy ez árt az ország függetlenségének. Nem segíti a fehérorosz népet, ha Minszk támogatja Putyint az Ukrajna elleni háborús erőfeszítésekben, ezért ennek véget kell vetni. De ez nyilvánvalóan Fehéroroszországon, a fehérorosz politikán és az embereken múlik” – tette hozzá.

A közel-keleti helyzettel kapcsolatban kijelentette: a NATO-nak az euroatlanti területre kell koncentrálnia.

Izrael több fronton is harcol Irán és szövetségesei ellen, ez rengeteg emberéletbe kerül, a szövetségesek próbálnak eligazodni ebben a válságban, de mint szervezet nem veszünk részt benne – mondta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »