Máris téma lesz az Országgyűlésben az ellenzéki előválasztás eredménye

Máris téma lesz az Országgyűlésben az ellenzéki előválasztás eredménye

Ezen a héten kezdi meg az Országgyűlés annak a javaslatnak a megtárgyalását, amely szerint jövő áprilisban az államfő által kijelölt vasárnapon ne csak egy országgyűlési választás, hanem két népszavazás is legyen.

A házelnök – a parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata szerint az ülés 13 órakor kezdődik; a képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt, korábbi kereszténydemokrata képviselőről, Seszták Lászlóról, majd napirend előtti felszólalások következnek.

A képviselők másfél órában interpellálhatják a kormánytagokat, majd az azonnali kérdések hangzanak el további 60 percben, amelyek során minden bizonnyal az ellenzéki előválasztás eredménye lesz az egyik leggyakrabban előkerülő téma.

Hírdetés

Az ellenzék egyebek mellett arra akarja felhívni a kormány figyelmét, hogy a bérek alacsonyak, az üzemanyagárak viszont magasak, és szóba kerül a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok fizetése is. A Fidesz-KDNP a rezsicsökkentésről, a béremelésekről és a gyermekvédelmi törvényről szeretne többet megtudni.

Az Országgyűlés létrehozza a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottságot, megtárgyalja az alapvető jogok biztosának tavalyi jelentését, illetve a polgárháború sújtotta Maliba készülő magyar katonákról szóló előterjesztést.

A parlament aktuális kéthetes ülése kedden és szerdán folytatódik, majd október 25-én, hétfőn ér véget.

Kedden napirendre kerül Hadházy Ákos független képviselő mentelmi ügye és a párbeszédes Szabó Tímea büntetésének témája is. A határozathozatalok után több törvényjavaslat általános vitáját tartják meg. Ezek közül fontossága miatt kiemelkedik a független Volner János indítványa, amely lehetővé tenné, hogy a 2022-es országgyűlési választásokkal egy időben tartsák meg a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi, valamint az ellenzék által kezdeményezett Fudan témájú népszavazást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »