Máris szétverték a gigantikus Mao-szobrot

Máris szétverték a gigantikus Mao-szobrot

A kínai diktátor 37 méter magas, aranyozott szobra nemrég lett kész, ám építési engedély híján ítélték bontásra.

Nemrég fejezték be Mao Ce-tung néhai kínai kommunista vezető mintegy 37 méter magas aranyozott betonszobrát a közép-kínai Henan tartománybeli Tung Hszü megyében. Az egykori diktátort ülő helyzetben ábrázoló gigantikus emlékmű 3 millió jüanba (135 millió forintba) került, megépítését egy helyi üzletember és környékbeli magánszemélyek finanszírozták.

Hírdetés

Ám csütörtökön mégis elkezdték lebontani a diktátor tiszteletére – a vidéki Kínában Mao az igazságosság szimbólumának számít és egyre népszerűbb – emelt emlékművet – írja a brit baloldali The Guardian online kiadása a kínai pártlapra hivatkozva.

A szobrot rengetegen kritizálták, egyesek arra hivatkoztak, hogy másra is költhették volna a pénzt, mások pedig a diktátor Nagy Menetelését emelték ki, amelynek rengeteg áldozata volt a tartományban. Ám a gigantikus Mao sorsát nem az online kritikák – amelyek többsége az emlékmű árának más célú elköltését szorgalmazta volna, – pecsételték meg, hanem az, hogy nem volt építési engedélye. Ugyan egy pusztaság közepén emelték a szobrot, a munkálatokhoz akkor is kellett volna engedélyt kérni az illetékes hatóságoktól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »