Máris megkezdte a háborút Márki-Zay ellen a fideszes többség

Csak szombaton iktatták be hivatalába Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely független polgármesterét, de a közgyűlés fideszes többségének máris támadt egy ötlete, mivel nehezítheti meg a munkáját: eltörölnék az építményadót a 101 négyzetméter alatti épületek esetében, ami a város ingatlanjainak körülbelül 80 százalékát tenné adómentessé. 

A február 25-i időközi választáson alulmaradt Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester, a Fidesz helyi frakcióvezetője arról beszélt, hogy szeretnének segíteni a polgármestert, hogy megvalósítsa egyik korábbi ígéretét. Az ingatlanadó eltörlése 150 millió forint kiesést jelentene a városnak, de Hegedűs szerint „a közgazdász polgármesterünk egészen biztos ki fogja tudni gazdálkodni 23 milliárd forintból”.

http://mno.hu/

Hírdetés

Márki-Zay valóban megígérte az építményadó eltörlését, de miután szembesült a város anyagi helyzetével, pénteken azt mondta: ilyen körülmények között ez idén még nem lehetséges. Kiderült ugyanis, hogy a városnak 3,8 milliárd forint tartozása van a Magyar Követeléskezelő Zrt. felé, plusz az önkormányzati cégek felé is fennáll 876 millió forint kötelezettségvállalás. Ebből az idén kamatokkal együtt közel 400 millió forintot kell törleszteni. A költségvetésben tervezett általános tartalék nagyobb részét pedig már a választás előtt elköltötte a fideszes városvezetés. 

http://mno.hu/

Korábban Hegedűs arról beszélt, hogy nincs tartozása a városnak, ellenben több mint 1,5 milliárd forintja van a városnak, és március 15-ig 1,3 milliárd forint adóbevételre számítanak. 

Beiktatási beszédében, szombaton Márki-Zay Péter arról beszélt: ha sikerül megtalálni a forrást, akkor ő partner abban, hogy már az idén eltöröljék az építményadót. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »