Marine Le Pen : “Az euró nem pénznem, hanem egy politikai fegyver”

© Jacky Naegelen / Reuters

A reményteljes francia elnökjelölt, Marine Le Pen, aki felhívta az országot az EU-ból való kilépésre és az euró feladására, úgy írta le a közös valutát, mint egy “kést, melyet az EU az emberek hátba döf.”

Marine Le Pen © Emmanuel Foudrot / Reuters Leave euro & vote Frexit: Le Pen unveils National Front manifesto

Egy BBC-nek adott interjúban, az általa megfogalmazott jövőképről beszélt, amely az idei francia, német és holland választások, és az Egyesült Királyság kilépése után alakítja majd Európát.

A Politico, szerint Le pen azt mondta, hogy az Európai Uniónak határozott és mélyreható változásokon kell átesnie, és gyökeresen szakítania kell a rá jellemző tekintélyelvűséggel, “vagy elpusztul.”

Amikor arról kérdezték, hogyha Franciaország elhagyja az euró-zónát az a közös valuta végét jelentené e, Le Pen azt mondta: “Meglehet, és akkor mi van? Az euró nem pénznem, hanem egy politikai fegyver. Az euró egy kés, amelyet az EU az emberek hátába döf, kényszerítve őket, hogy arra menjenek, amerre nem akarnak menni.”

Azt is mondta, ha az EU nem adja vissza a hatásköröket Párizsnak, akkor, be fog következni az úgynevezett ‘Frexit.’ Franciaország ki fog lépni az unióból.

“Az EU vagy visszaadja a francia embereknek a területi szuverenitásukat, határaikat, a saját gazdaságuk ellenőrzésének jogát, a valutájukat és a saját törvényeik elsőbbségét, vagy azt fogom mondani a franciáknak, hogy el kell hagyjuk az EU-t.”

A múlt héten megjelent nyilatkozatában a Nemzeti Front vezetője, Le Peni kijelentette, hogy Franciaországnak felül kell vizsgálnia kapcsolatát az Európai Unióval.

‘Euro was flawed at birth and destined to collapse’ – Nobel economist @RT_com https://t.co/hfyqzi8Ctj pic.twitter.com/bPO6TFnS5D

— GoldBroker.com (@Goldbroker_com) August 10, 2016

A 48 éves elnökjelölt szerint a jövendő francia kormánynak el kell hagynia az euró övezetet, és egy Brexit stílusú népszavazást kell tartania, adót kell kivetnie a külföldi munkavállalókra, csökkenteni kell a nyugdíjkorhatárt és növelnie kell egyes szociális juttatásokat, ugyanakkor mérsékelnie kell a jövedelemadót.

Egy hónappal korábban Le Pen megígérte egy új adó bevezetését, hogy megakadályozzák a külföldi munkaerő foglalkoztatását, azt állítva, hogy az így befolyt pénzt a francia szociális rendszerre fordíthatják.

Le Pen 10%-os adót akar a külföldi munkavállalókra kivetni

A Harris piackutató cég február 9-én kiadott új interaktív közvélemény-kutatási eredménye szerint a francia elnökválasztás első fordulóját Marine Le Pen fogja megnyerni áprilisban, a szavazatok 24 százalékával, más kutatások szerint Emmanuel Macron fog nyerni vele szemben.

Russia Today

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Fordítás, Hírek, Külföldi sajtó, Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »