Marian Cozma, Szögi Lajos: A kormány a pénzt választotta az igazságosság helyett

Marian Cozma, Szögi Lajos: A kormány a pénzt választotta az igazságosság helyett

Pár nappal ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy titokban szabadlábra helyezték Marian Cozma veszprémi kézilabdázó egyik gyilkosát. Sztojka Iván harmadrendű vádlott volt a 2009-es gyilkosságban, aminek során egy ismert helyi alvilági romákból álló társaság egy szórakozóhelynél szóváltásba keveredett a közkedvelt kézilabdázókkal, majd többjüket is megkéselték.

A vádirat szerint Marian Cozmát az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor késelte meg, ráadásul nem is egyszer, hanem kétszer. Először vesén szúrta a pincében kitört verekedés során, majd kint az utcán újra belevágta a kést, ezúttal egyenesen a szívébe. A halálos szúrás közben a másod- és harmadrendű vádlott, Németh Győző és a most szabadult Sztojka Iván még le is fogták az áldozatot, aki így nem tudott védekezni.

A Cozma lefogásában résztvevő Németh Győző is késelt, ő a Marian Cozma segítségére érkező Ivan Pesicset szúrta vesén, majd nagy erővel fejbe rúgta a harmadik játékost, Zsarko Sesumot, amikor az lehajolt a földön fekvő Cozmához.

Mind a két sportoló olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy véget ért profi karrierjük.

Az ügyben fővádlottként a Raffael-Németh-Sztojka hármas került reflektorfénybe, noha rajtuk kívül még több embert is elítéltek, összesen hét vádlott volt, köztük egy nő is

Az elsőfokú ítélet Raffaelt és Némethet is életfogytiglanra, Sztojkát pedig 20 évre ítélte. Ezt 2012-ben jelentősen enyhítették, és a Raffel-Németh páros 18 évet, Sztojka pedig csak 8 évet kapott, de ezt később a Kúria 13 évre visszaemelte. Ebből szabadult 2018. július 19-én, feltételesen, jó magaviselete miatt 9 év 5 hónap után.

Több mint 200 millió forintból semmi, nulla

A Cozma-családnak 210 millió forint vagyoni kártérítést ítélt meg a bíróság, majd további, nem vagyoni kártérítésben még 26 milliót. A 236 milliós összeget lebontva ítélték meg a két szülőnek, valamint a sportoló két húgának.

A pénzből azonban egyetlen forintot sem kaptak meg, köszönhetően a behajtási rendszer gyengeségének és az áldozatokkal cseppet sem empatikus állami követeléseknek.

Az ügynek ugyanis bő 80-100 millió forintos bűnügyi költsége van, tehát a vádlottak nem csak a 236 millió forinttal tartoznak, hanem még ezzel is. A hazai törvények alapján pedig először az állam felé való tartozást kell megtéríteni, az kárpótlás csak ezután jöhet. Tehát hiába a kártérítés, az állam addig egy forintot sem enged eljutni a sértettekhez, amíg a 80 millió forintot meg nem kapja. Más kérdés, hogy még ezt a 80 milliót sem tudták rajtuk behajtani, mert az alvilági szereplők –csalóknál megszokott módon- szinte semmit nem tartottak a saját nevükön.

Hírdetés

„Szinte lehetetlen behajtani. Nekem nem ez az egyetlen ahol sértetteket képviselek. Olaszliszka, Szögi Lajos és családja. Több mint 50 millió forint. Ott is szabadulgatnak már szépen lassan a gyilkosok, egy forintot nem lehetett behajtani”

– mondta Helmeczy László a családok ügyvédje a HírTV-nek.

Az ügyvéd szerint Marian Cozma szülei belebetegedtek fiuk elvesztésébe és a létminimumon tengődnek. Emlékezetes, Cozma édesapja pár éve azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz a magyar konzulátus előtt.

Helmeczy László az ATV-ben is mesélt az ügyről, például azt is elmondta, hogy Cozma édesanyja a máig minden nap kimegy a temetőbe, és mivel gyermekük segített nekik megélni is, ma már létminimumon tengődnek.

Érdemes megnézni:

Tehát sem a Cozma-család, sem Szögi Lajos családja nem kapott máig egyetlen forintot sem. Szögi Lajos tanárt saját gyermekei előtt verte halálra egy cigánycsalád, de az 50 millió forint körüli kártérítés szintén elmaradt. Az ügyvéd már négy évvel ezelőtt is levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a tarthatatlan jogi helyzet miatt, de nem történt változás.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen bemutattunk egy olyan ellenzéki javaslatot, ami orvosolta volna az igazságtalan eljárást. Dr. Staudt Gábor jobbikos parlamenti képviselő 2015-ben az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosító javaslatában a végrehajtásról szóló törvényt módosította volna, eszerint az állam polgárjogi igénye egyszerűen “helyet cserélt volna” az állampolgárokkal, és az új rendszerben

előbb az áldozatok kapták volna meg a kártérítést, az állam csak utána kérhetné számon a bűnügyi költséget az elkövetőkön – ha kell, akár évtizedeken át, különböző levonások formájában.

Természetesen az ellenzéki javaslatot elutasították, és minden változatlan maradt. Pedig kártérítések tekintetében a kormány törvénymódosítások nélkül, önállóan is döntött már: a „romagyilkosságokként” ismert bűncselekmény-sorozat esetében a kormány 70 millió forintot osztott szét a sértetteknek, ezt itt is megtehetnék.

Ráadásul a Bors szerint hiába nincs egyetlen forintnyi kártérítés sem, Sztojka Ivánt luxus szabadulóbuli várta Enyingen, és a lap azt is írja, hogy egy új BMW-ben látták ülni.

Ha bármi vagyontárgyat találna a végrehajtó a nevükön, azt azonnal elvinné. Mindenki tudja, hogy ezeknek a vádlot­taknak vannak ingatlanjaik… Mindenre van pénz, csak arra nem, hogy segítsék az áldozatok családjait. Sajnos, az áldozatvédelmi törvény ezeken az ügyeken nem segít

– jelentette ki Helmeczy ügyvéd a Borsnak.

Ahhoz tehát, hogy a kártérítéseket valóban be lehessen hajtani az elkövetőkön, mindenképpen törvénymódosításra van szükség. Nem csak az ilyen esetekben, hanem egyszerű csalásoknál, lopásoknál is ott akad el a legtöbb ügy, hogy az elkövetőnek nincs a nevén semmi. Azt pedig a hatóságok nem vizsgálják, hogy közben miből él luxuséletet valaki.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »