„Mária, egy új világ hajnala” – Elsőpénteki rózsafüzér a Mária Országa Imaközösség szervezésében

„Mária, egy új világ hajnala” – Elsőpénteki rózsafüzér a Mária Országa Imaközösség szervezésében

A Mária Országa Imaközösség azzal a szándékkal jött létre, hogy nagykilenceddel készüljön 2020. január 3-tól az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A Budapesten tartandó világesemény egy évvel későbbre való halasztása után az elsőpénteki imák folytatódtak a Budai Várban, Várkert Bazár feletti Vízhordó lépcsőnél álló Mária-szobornál.

Az imaközösség alapítója, Kiss Antal teológus, valamint a társalapítók, Eperjes Károly színművész, Csókay András idegsebész és Gaál Mária, az Egyházközségi Nővérek Társaságának vezetőnővére immár második éve minden hónap első péntekén 16 órakor közös rózsafüzér imára várják a katolikus hívőket a budavári Mária Anya-szoborhoz.

A négyméteres Mária Anya-bronzszobor Mátyássy László szobrászművész alkotása; az Immaculata Alapítvány a Köztéri Szobrok Emeléséért elnevezésű, 2008-ban megalakult szervezet tervének megvalósulása. „…a feltétel nélküli szeretet, a szelídség és a békesség örök jelképeként áll (…) a Budai Vár fokán” – nyilatkozta Klukon Edit zongoraművész, alapítótag, a kuratórium jelenlegi elnöke a szobor 2013 novemberében történt felállítása kapcsán. 

A budavári Mária-szobor a bizánci, győzelmet hozó Istenszülőt eleveníti meg: ez a Mária-ábrázolás a TheotokoszIstenszülő – egyik ősi kompozíciója, amelyet az ikonográfia Nikopoia, azaz Győzelemhozó címmel illet. Máriát álló helyzetben mutatja; isteni gyermeke a kompozíció tengelyében, frontálisan Anyja felsőteste előtt helyezkedik el. Mária méltóságot adó trónja lesz Fiának.

A Budai Vár rondellájánál álló szobornál tartott elsőpénteki rózsafüzér imádsághoz sokan csatlakoztak a határon túlról is az egész Kárpát-medencében. A közös imádsághoz a hívek a Bonum TV csatornán, a Mária Rádió és az imaközösség Facebook-oldalán csatlakozhatnak.

Hírdetés

A Mária Országa Imaközösség kezdeményezése mintegy válasz Szent II. János Pál felhívására, aki péteri szolgálata során gyakorta így buzdított: „Európa, térj vissza önmagadhoz! Légy önmagad!” A lengyel pápa Ecclesia in Europa (Az Egyház Európában) kezdetű, szinódus utáni buzdításából idézve – melyet 2003. június 28-án tett közzé az Egyházban élő Krisztusról mint a remény forrásáról Európa számára – 2003. július 13-án Castel Gandolfóban az Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: „Az európai kultúra a »csöndes aposztázia« benyomását kelti. Az önelégült ember úgy él, mintha Isten nem létezne. A remény elvesztésének,

Vissza kell térni Krisztushoz, és Krisztustól kell ismét elindulni. Az Egyház tudja felkínálni Európának a legértékesebb kincset, amelyet senki más nem tud adományozni: a Jézus Krisztusba, a soha nem csalatkozó remény forrásába vetett hitet.”

„Mária, egy új világ hajnala, virrassz az európai Egyház fölött. Add, hogy készségesen hirdesse, ünnepelje és szolgálja a remény evangéliumát!” – e fohásszal zárta 2003 júliusában Castel Gandolfóban elhangzott beszédét Szent II. János Pál pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: a Mária Országa Imaközösség Facebook-oldala; Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »