Marek Maďarič: Orbán megbüntetésének súlyos hibái vannak

Marek Maďarič: Orbán megbüntetésének súlyos hibái vannak

(…)

Orbán a választások előtt

Az Európai Parlament a saját kárára egy zsákba tette az autoritatív tendenciákat a konzervatív töltetű legitim politikával. Így abból a jelentésből (Sargentini-jelentés – szerk. megj.), ami az utolsó felszólítás lett volna jogállam elveihez való visszatéréshez, nem lesz más, mint egy vita azok között, akik üdvözlik a migránsokat, és azok között, akik Európa megmentőjének szerepébe szeretnének tetszelegni.

Az imént megrajzolt vitában kinek az oldalán fognak állni a magyarországiak, s rajtuk kívül más országok polgárai?

Remélem világos, hogy semmilyen körülmények között nem védem Orbán Viktort. Szlovákiának megvan az oka arra, hogy miért legyen óvatos Orbánnal. Még mindig itt van a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény, mellyel új polgárokat és választókat gyárt magának azokból az emberekből, akik más országokban élnek.

Hírdetés

Emellett figyelemre méltóak azok a sorok is, amelyeket nemrég Németh Ilona képzőművész mondott. Véleménye szerint Orbán a szlovákiai stadionépítés támogatásával a saját területét jelöli meg, továbbá a magyar kormány úgy döntött, hogy belép a szlovák politikába, hogy így befolyásolja a szlovákiai magyarokat.

Amennyiben az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak valóban az az érdeke, hogy a demokratikus értékek megszegése miatt megbüntesse Magyarországot, akkor ezt nem szabadna a migráció problémájával, illetve a konzervatív politikai álláspántok kritikájával vegyítenie.

A Magyarországról szóló jelentéssel párhuzamosan az EU-nak is becsületesebben kellene hozzáállnia a saját hibáihoz (kerek perec kijelenteni, hogy a kötelező kvóták értelmetlenek, és mindez már kevés). Mert ha az EU ignorálni fogja a migráció láthatóan negatív következményeit, akkor a polgárok más dolgokban sem fognak hinni az EU-nak.

Ezután pedig könnyen valósággá válhatnak Salvini olasz belügyminiszter azon fenyegető szavai, miszerint pár hónappal az európai parlamenti választások után ő és Orbán fognak uralkodni az EU-ban.

Sme.skTrestanie Orbána má vážne chyby (píše Marek Maďarič)

Nyitókép: TASR/AP


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »