Márciustól a háború elől menekülőket sem engedik tovább?

Márciustól a háború elől menekülőket sem engedik tovább?

Afgán migránsokat toloncolnak vissza Görögországba Macedóniából, és átmenetileg Szerbiába sem engednek be afgán menekülteket. A lépést az osztrák kvótával indokolták. Csak a háborús övezetekből menekülő szíreket engedik tovább, de sajtóhírek szerint márciustól az ő mozgásukat is korlátoznák.

Az olasz parti őrség tömegével mentette ki a csónakokkal érkező embereket a vízből. Csak kedden 700-at. „Az Olaszországba és Görögországba érkezők száma ezen a héten meghaladja a 100 ezret. Görögországban hétfőig 97 ezren érkeztek idén. Összehasonlítva a 2015-ös adatokkal, ezt a 100 ezres számot július előtt érték el” – jelentette ki az ENSZ-szervezet szóvivője, aki hozzátette, a menekültek majdnem fele Szíriából, negyede Afganisztánból, 17 százalékuk Irakból érkezett, a többiek irániak, pakisztániak, marokkóiak, bangladesiek és szomáliaiak. Az útnak indulók közül idén már több mint 400-an fulladtak vízbe.

A záródó határok miatt azoknak sem könnyebb, akik Görögországon át jönnek.

Hírdetés

A görög–macedón határon migránsok törték át a kerítést, miután a szkopjei vezetés a hétvégén úgy döntött, afgánokat nem engednek be. Mostanra azonban már a háborús országokból érkező szírek és irakiak sem léphetik át a határt, ahol több ezren tolódtak fel.

„Tovább akarunk menni, csak ennyit akarunk. Ha visszamegyünk Athénba, mit csináljunk. Nincs pénzünk, nincs mit ennünk, hová menjünk? Afganisztánba nem mehetünk, mert ha visszamegyünk, megölnek bennünket” – mondta egy afgán menekült.

A macedón határzár miatt a görög rendőrség buszokkal majd ezer bevándorlót szállított vissza az ország belsejébe. Ők nem a háborús Szíriából vagy Irakból érkeztek, hanem pl. Afganisztánból vagy Iránból, vagyis az illetékesek szerint nem menekültek.

Nemcsak a migránsok szeretnének átjutni a határon, a macedón taxisok is ezt követelték az egyik átkelő lezárásával. A migránsok szállítása ugyanis számukra üzlet, ha ez megszűnik, a bevételről is lemondhatnak.

A migránsokat azonban már Szerbia sem engedi be, a belügyminiszter az osztrák kvótára hivatkozik. Akik már az országban vannak, azokat egyelőre a macedón–szerb határon lévő befogadóközpontokban tartják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »