Márciusban szinte súrolni fogja a Földet egy aszteroida

Két évvel ezelőtti egy kisebb aszteroida repült el a Földünktől 2 millió kilométerre. Idén márciusban ez a kisbolygó fog újra visszatérni, ám ezúttal sokkal közelebb lehet hozzánk, írta az Origo, a NASA közleményére hivatkozva.

Március 5-én a 2013 TX68 nevű aszteroida repül el mellettünk, ám egyelőre nem tudni, pontosan milyen távolságban is. Az egyik előrejelzés szerint nagyon közel lesz, mintegy 17 000 kilométeres távolságban (ez kevesebb, mint a holdtávolság ötöde). A másik előrejelzés távolabbra, mintegy 14 millió kilométerre saccolja az égitestet.

Hírdetés

A bizonytalanságot az okozza, hogy a kisbolygót túl rövid ideje figyelik, így a pályaadatai sem teljesen tisztázottak. Annyi azonban biztos, hogy becsapódni nem fog, legalábbis nem idén márciusban. 2017. szeptember 28-án – amikor ismét visszatér – ugyancsak kicsi az esélye (1 a 250 millióhoz) a nem kívánt eseménynek. A kisbolygó 2046-ban és 2097-ben is meg fog közelíteni minket, katasztrófa azonban ekkor sem várható.

A 2013 TX68 átmérője nagyjából 30 méter. A három évvel ezelőtt Cseljabinszk felett felrobbant meteor átmérője körülbelül 20 méter volt, tehát ha a márciusi kisbolygó belépne a Föld légkörébe, az általa produkált robbanásnak majdnem kétszer akkora ereje lenne, mint az oroszországi meteor megsemmisülésének, írták a NASA szakemberei.

(origo.hu)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »