Marcinkó Zoltán: Az egész országot sikerre vezető koncepciókat kell megalkotnunk

Marcinkó Zoltán: Az egész országot sikerre vezető koncepciókat kell megalkotnunk

Az etnikai alapú politizálás lehetőségeit kutató sorozatunkban most azokat a polgármestereket kérdeztük meg, akik a saját községük-városuk irányításán túl az országos politika iránti érdeklődésüket is már többször kinyilvánították. Arra kértük az egyes településvezetőket, hogy saját tapasztalatuk, meglátásaik alapján foglalják össze, miben látják az etnikai politizálás megújulásának lehetőségét. Marcinkó Zoltánt, Béna község polgármesterét kérdeztük.

Már a tavalyi parlamenti választásokon a kampányra tekintve úgy tűnt, mintha az előző évtizedek MKP-s kampánya lett volna megismételve. Ugyanígy az utóbbi két választáson. Pedig az elmúlt évtized már megmutatta, hogy mi az, ami nem működik.

Úgy gondolom, hogy a Szövetségnek Szlovákia egészére kellene tekintenie és nem megmaradnia a magyar közösséget érintő témáknál. Vagyis a célnak egy sikeres Szlovákiának kellene lennie, mert csak itt lehetnek a déli régiók is sikeresek” – állapította meg a Szövetség céljai kapcsán a regionális politikus.

Fontos kérdés az is, ki vagy kik azok, akik a pártot sikerre tudnák vinni. „Olyan személyiséget, akit általánosan elfogadna a szlovákiai magyarság, mint a közösség vezetőjét, nem látok a horizonton. A Bugár Béla után képződött űrt nem tudta még senki kitölteni. És olyanok is vannak, akik mindent megtettek azért, hogy ne is lehessen.

Hírdetés

Az is kérdés, hogy a szlovákiai magyar társadalom mai állapotában képes lenne-e bárkit is ilyen szerepben elfogadni. Valahogy mintha egyre jobban elburjánzott volna társadalmunkban a „volt már jobb is, az se tetszett” mentalitás.

Marcinkó úgy véli, a szlovák pártokkal való együttműködés nagyon vékony jég.

„Melyik „vegyes“ házasságból jöhetne ki megerősödve a déli régiókat, magyarok által lakott területeket képviselő párt? Úgy gondolom, hogy egyikből sem. Nem marad más út, mint az önálló politizálás.

Nem nevezném etnikainak, mert az etnikai politizálás eddig sem hozott országos szinten eredményt, így ebben a formában nem érdemes folytatni. Dél-Szlovákia érdekérvényesítését új alapokra kell helyezni.

Egyrészt az egész országot sikerre vezető koncepciókat kell megalkotnunk. Másrészt a szlovákiai magyarokat tekintve már régóta hiányzik az asztalról az az élet minden területét átfogó terv, célok összessége, amelyet hosszú távú célkitűzésként minden magyar politikusnak a szeme előtt kellene tartania. Bizonyos részek ebből a tervből már léteznek, pl. a Baross Gábor Terv, de el kell gondolkoznunk azon, hogy hol szeretnénk tartani mondjuk 2040-ben. Mekkora lesz a magyar közösség száma? Milyen lesz az országon belüli gazdasági státusa? Milyenek legyenek az iskoláink? Magyar nyelven oktató szlovák iskolák? Hogyan nézzenek ki az önkormányzatok, nemcsak helyi, hanem nagyobb területi egységek szintjén is? A hosszú távú koncepciók megvalósítása a politika valódi feladata” – zárta válaszait Béna község polgármestere,


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »