Marcel Ciolacuval találkozott Orbán Viktor Bukarestben

Marcel Ciolacuval találkozott Orbán Viktor Bukarestben

Marcel Ciolacu román miniszterelnök informális megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar kormányfővel pénteken Bukarestben. A találkozó során a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről és Románia teljes körű schengeni csatlakozásának budapesti támogatásáról tárgyaltak. A találkozón részt vett Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is.

Mint ismert, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban mond beszédet Tusnádfürdőn. Tavaly ugyancsak Bukarestben és ugyancsak tusnádfürdői beszéde előtt egy nappal találkozott a két kormányfő. Akkor szintén hármasban, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tárgyaltak.

A pénteki találkozóról Havasi Bertalan, a budapesti Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár közölte: a két vezető a magyar-román kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről egyeztetett. Orbán Viktor arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy az EU Tanácsának soros elnökeként Magyarország ősszel napirendre veszi Románia teljes körű schengeni csatlakozásának ügyét. Ornbán Viktor Facebook-oldalán számolt be az eseményről. Fényképes bejegyzésében azt írta: „Alakul. Munkalátogatás Bukarestben, tárgyalás Marcel Ciolacu miniszterelnökkel.”

A megbeszélésről Marcel Ciolacu ugyancsak a Facebook-oldalán számolt be. Mint írta, „pragmatikus” tárgyalást folytatott Orbán Viktorral a kétoldalú együttműködés közös érdekű témáiról. Bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy a két ország kétoldalú kereskedelmének volumene mintegy 13 milliárd euró.„Magyar partnerünkkel egyetértettünk abban, hogy még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek. (…) Megállapodtunk a kétoldalú kapcsolataink egyik kiemelt projektje – a Budapest-Bukarest gyorsvasút – megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésében. Ez egy regionális érdekű stratégiai beruházás, és hatással van a közép-európai régió vasúthálózataira” – írta Ciolacu.

 

Hírdetés

 

Beszámolója szerint a román kormányfő megköszönte Orbán Viktornak, hogy „egyértelműen támogatja” Románia teljes körű schengeni csatlakozását. Mint írta, az EU Tanácsának ebben a félévben Magyarország a soros elnöke, és Románia számít Budapest őszinte fellépésére az európai stratégiai menetrend megerősítése érdekében.

Az eseményről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is beszámolt. „Péntek reggel egy jó hangulatú beszélgetésen vettem részt a két miniszterelnök között. Orbán Viktor és Marcel Ciolacu bukaresti megbeszélésén kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, infrastruktúra-fejlesztésről, a magyarországi EU elnökség prioritásairól és a schengeni csatlakozásról volt szó. Érdekeltek vagyunk a pragmatikus és rendszeres egyeztetésekben, a magyar-román kapcsolatok erősítésében, mert ez jó a mi közösségünknek!” – írta bejegyzésében a politikus. 

A maszol.ro portálnak nyilatkozva Kelemen Hunor azt mondta: „nagyon barátságos, közvetlen hangulatban” telt a találkozó. A román és a magyar miniszterelnök immár harmadik alkalommal találkozott, és mindegyik alkalommal jelen volt Kelemen Hunor is, aki szerint a kormányfők „gyorsan megtalálták a közös hangot, és nagyon jó hangulatú beszélgetés volt”. (Agerpres, MTI, -ádi)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »