Máramaros Projekt: gyerekeket hoztak Németországból és rabszolgaként dolgoztatták õket

Máramaros Projekt: gyerekeket hoztak Németországból és rabszolgaként dolgoztatták õket

A DIICOT, azaz a Szervezettbűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság őrizetbe vett nyolc személyt Máramaros megyében, azzal gyanúsítják őket, hogy Németországból hoztak be gyerekeket, akiket bántalmaztak és rabszolgaságban tartottak.

Az illetékes szervek nyomozói Felsővisó és Leordina településeken folytatnak vizsgálatokat, a vád szerint egy bűnözői csoport emberkereskedelemmel, kiskorúakkal való kereskedelemmel foglalkozott és akaratuk ellenére tartotta fogva a kiskorúakat.

A bűnüldöző szerv közleménye szerint megalapozott a gyanújuk arra nézve, hogy 2014 és 2019 között egy német házaspár megszervezett egy olyan csoportot, amely azzal foglalkozott, hogy 12 és 18 év közötti német fiatalokat hozott az országba. A németek által létrehozott szervezet kifelé úgy kommunikált, hogy társadalmi visszailleszkedést elősegítő projektet futtat a megyében.

A DIICOT szerint azonban más történt: a fiatalok nem kommunikálhattak otthoni családtagokkal, sem a szervezeten kívül más személyekkel. Ehelyett a két német állampolgár kiadta bérmunkára a gyerekeket, akik mezőgazdasági és más munkákat végeztek a helyieknek. A gyerekeket gyakorlatilag rabszolgaságban tartották, gyakran bántalmazták, megalázták őket. Az igazgatóság szerint a gyerekeket súlyos traumák érték a rendszeres verés, az élelmiszermegvonás, és a fogva tartás miatt. A gyerekeket állítólag akaratuk ellenére abuzív orvosi eljárásnak is alávetették, sokszor a fagyban és esőben kellett dolgozniuk vagy pihenniük. A közlemény megjegyzi azt is, hogy egyes gyerekeket annyira megviseltek a fentiek, hogy öngyilkossági hajlamaik alakultak ki.

Hírdetés

Hab a tortán, hogy a Máramaros Projekt névre elkeresztelt “reintegrációs projektet” a nyomozás jelen állása szerint a német állam is finanszírozta. A szervezet központja Nagybányán van, és öt évre megkapta a működési engedélyt a Munkaügyi, Társadalmi Szolidaritási és Családügyi Minisztériumtól is 2016-ban.

„A projekt hivatalos programjaiban a rehabilitációra különféle rekreációs tevékenységeket kínálnak, amelyek célja a fiatalok integrációjának ösztönzése, amelyhez a természet közepén való tevékenységek segítenek, és a gyerekek multidiszciplináris oktatásban részesülnek, ehhez különleges pedagógiai és pszichológiai módszereket ajánlott a szervezet. Valójában az áldozatokat kizárták a tanulmányok folytatásának bármiféle formájából, gyógykezelésként terápiás eljárást írtak nekik elő, személyazonosító okmányaikat elkobozták, személyes tárgyaikat is (elsősorban azokat, amelyek megkönnyítik a külvilággal való kommunikáció lehetőségét), és ki voltak téve az úgynevezett átnevelés szigorú és brutális módszereinek. Az eddigi nyomozás adataiból kiderül, hogy a német állam által a projekt tevékenységének finanszírozására biztosított pénzt nagyrészt eltérítették, és a szervezet tagjaihoz került, különböző illegális módon” – írja a DIICOT.

Egyes bántalmazott gyerekeknek a hatóságok megállapították a személyazonosságát, és ideglenesen a Máramaros megyei Gyerekvédelmi és Szociális Igazgatóság szállásolta el őket.

A nyomozást eddig a DICCOT megyei szervezete végezte, és most átadja az ügyet az országosnak. Arra hivatkoznak, hogy technikailag nem elég felszereltek ahhoz, hogy az ügyet teljes mértékben, az igazság kiderítésével felgöngyölítsék. A nyolc gyanúsított letartóztatásában a rendőrség különleges egységei és a kolozsvári csendőrség is részt vettek. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »