Maradona fia megállította a magyarokat a BL-nyolcaddöntőben

Maradona fia megállította a magyarokat a BL-nyolcaddöntőben

Május utolsó hetében rendezték az Euro Winners Cupot, a strandlabdarúgás Bajnokok Ligáját Cataniában, ahol Európa legjobb 32 csapata gyűlt össze. A magyar bajnok Energia SC Gyöngyös kiemeléssel várta a csoportküzdelmeket, és nem titkolt szándéka a legjobb nyolc közé jutás volt. A körülmények viszont máshogy alakultak, és végül a nyolcaddöntőben kiesett a csapat. Ennek ellenére a magyar strandlabdarúgás helyzete a szakma legjobbjai szerint is biztató.

Kifejezetten erős kerettel, légiósokkal a fedélzeten kezdett neki a tornának az Energia SC, amely tavaly története során először nyerte meg a magyar bajnokságot Siófokon. A klub játékosedzője, a svájci válogatottal korábban vb-ezüstérmet nyerő Stephan Meiernek sikerült a klubhoz csábítania a portugál Rui Coimbrát és a brazil Mauricinhót a torna erejéig. Mindketten a világ élmezőnyéhez tartoznak, de a legnagyobb erőssége a csapatnak talán még mindig az a Bruno Malias Mendes, aki ötször nyert világbajnokságot Brazíliával, és már harmadik éve szorgoskodik a magyar strandlabdarúgás építésén. A sportág élő legendája a magyar szövetség utánpótlás-koordinátora, aki negyvenhez közelítve az Energiában még mindig az egyik legfontosabb játékos.

Rajtuk kívül csupa magyar válogatottal van tele a gyöngyösiek kerete, köztük öt húsz éven aluli tehetséggel. Két sima győzelemmel, valóságos erődemonstrációval kezdték a csoportküzdelmeket az Energia játékosai, az angol Portsmouth BS-t és a dán Copenhagent is 10-3-ra gyalulták a homokba Ábel Péterék. A torna esélyesei évek óta tisztában vannak a magyar strandlabdarúgás fejlődésével, és a cataniai strandon felhúzott, 2600 fős Domusbet Arena közelében a gyöngyösi mezekre sokan aggódva vetették tekintetüket. A továbbjutás kérdését gyorsan elintézték tehát a mieink, a csoport utolsó összecsapása viszont egy európai nagyágyú, a svájci Chargers Baselland ellen következett.

Egy utolsó percig nyitott találkozón 4-3-as vereséget szenvedett az Energia, aminek következtében egyértelművé vált, hogy a nyolcaddöntőben a házigazda, tavaly döntőt játszó Catania ellen kell valahogy továbbverekednie magát. A rendezők egyébként látványosan előnyben részesítették a hazai csapatot, hiszen a Catania az összes mérkőzését este kilenctől játszotta, vagyis a körülmények összehasonlíthatatlanul kedvezőbbek voltak, mint például az Energia délelőtt 11-kor kezdődő meccsein. A nap már május végén is perzsel Szicíliában, emellett a megfelelő vízutánpótlásról is sokszor a csapatok stábjainak kellett gondoskodniuk.

Az egészségügyi aggályok mellett még egy érthetetlen szervezési hiba csúszott be a Beach Soccer Worldwide csapatától, ugyanis a hétnapos tornán összesen másfél napig volt ingyenes wifi, ami a Winners Cup médiamegjelenéseit hátráltatta, tehát a szervezők itt nemcsak a csapatoknak, hanem saját maguknak is gólt rúgtak.

Hírdetés

Csütörtökön tehát jöhetett a Catania elleni villanyfényes nyolcaddöntő. A minimális célt a legjobb nyolc közé jutásban meghatározó Energia a húszéves Szentes-Bíró találatával meg is szerezte a vezetést, de a második harmadban a három brazil válogatottal, illetve Diego Maradona fiával felálló Catania berámolt három gólt is, amivel lényegében eldöntötte a továbbjutás kérdését. Az utolsó harmadban az Energia kétszer is visszakapaszkodott egygólos különbségre, ami strandfociban akár másodpercek alatt is leküzdhető, de a hazaiak végül 5-3-as végeredménnyel továbbjutottak.

Szentes-Bíró Tamást (balra feketében) és Bruno Malias Mendest Diego Maradona Jr. csapata állította meg a menetelésben Fotó: Rigó Judit

Az Energia tehát kénytelen volt lemondani az eredeti terveiről, a legjobb 16 között búcsúzott. A kupa tavalyi kiírásának győztese, az orosz BSC Kristall egyébként szintén a nyolcaddöntőben, a Gyöngyös előtt két órával esett ki. Ábel Péter, a gyöngyösiek csapatkapitánya ettől függetlenül csalódottan vette tudomásul az eredményt, de az MNO-nak elmondta, az idén mindent megtesznek, hogy újra megnyerjék a magyar bajnokságot, így jövőre még erősebben érkezhetnek vissza Cataniába.

A magyar csapat a hátralevő három napot edzéssel és edzőmeccsekkel igyekezett hasznosítani, Bruno Malias Mendes pedig igyekezett előrébb nézni mindenkinél: „Számunkra ez az Euro Winners Cup nem csak erre az egy alkalomra szól. Hosszú távon a fiatal tehetségeinknek ugyanis nagyon fontos, hogy a világ legjobbjai ellen mérkőzzenek meg, tehát az egész magyar strandlabdarúgás profitálhat belőle, a válogatott célja pedig az idén nyáron nem lehet más, mint az A divízióba való feljutás.”

A válogatott 2014-ben jutott fel először az A divízióba története során, az idén azonban újra a B csoportból indul neki a nyári szezonnak, és kemény munka vár rá, ha valóban a feljutás a cél. A jelenlegi ranglista szerint Európa legjobb nyolc csapata közt vagyunk, így az ilyen éles tornákon szerzett tapasztalatokkal valós esélye lehet a válogatottnak, hogy újra az elitligában kapjon helyet. Az ország egyre több pontján, így Gyöngyösön is tehetséges focisták választják a strandfocit a nagypályás labdarúgás helyett, a cataniai tornákhoz hasonló élmények pedig garantáltan igazolják döntésüket. Amíg pedig olyan emberek dolgoznak a sportág jövőjéért, mint a Brazíliával ötször világbajnok, diplomás, nyelveket beszélő Bruno Malias Mendes, addig jogosan bizakodhatunk, hogy strandfociban hamarabb felérhetünk a csúcsra, mint a nagy tesó esetében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »