Marad a szírek orosz támogatása

Az orosz légierő hadműveletei addig tartanak Szíriában, amíg a kormányhadsereg a terroristákat támadja – jelentette ki szerdán Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes.

Az Oroszországban betiltott Iszlám Állam és an-Núszra Front terrorszervezetek elleni orosz légicsapások teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi jog követelményeinek, és törvényesek. A hadműveleteket Szíria elnökének, Bassár el-Aszadnak a felkérésére hajtják végre – mondta a miniszterhelyettes, amikor a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének és partnerországainak 3. védelmi miniszteri értekezletén felszólalt a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban.

Hírdetés

Az orosz illetékes hangoztatta, hogy az orosz hadsereg erőit csupán a terrorista csoportok Szíria területén lévő létesítményei ellen vetik be. „Nem mérnek csapást más célpontokra, így például az úgynevezett mérsékelt ellenzék állásaira” – fogalmazott. Emlékeztetett egyben arra, hogy az orosz légierő már megsemmisítette a terroristák tucatnyi parancsnoki központját, harci eszközeit, lőszerraktárait, és fegyveresek százaival is végzett.

Az orosz miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a nemzetközi terrorizmus globális veszélyt jelent, amelynek legfőbb frontja jelenleg a Közel-Keleten van. Szólt arról is, hogy az Iszlám Állam soraiban mintegy 30 ezer külföldi harcol, köztük oroszok és a délkelet-ázsiai térségből származók is. Amennyiben ezek az emberek visszatérnek hazájukba, magukkal vihetik az erőszak és a szélsőségesség gyakorlatát, radikális eszméket terjeszthetnek, továbbá diverzáns akciókat követhetnek el – fejtette ki.

Hangoztatta, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének és partnerországainak együttes kulcsfontosságú feladata abban áll, hogy ezek a fegyveresek ne térjenek vissza hazájukba. Antonov szerint senkinek sem lehet illúziója afelől, hogy a Közel-Keleten történtek után az ázsiai térség országai közvetlenül elkerülhetik a terrorizmus jelentette veszélyt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »