Mára az USA egy agresszív birodalomként nehezedik a világra – rövidke lapszemle

A korábban minta demokráciának tartott USA, mára egy gyarmatosító, szövetségeseit eláruló tömeggyilkos kül- és gazdaságpolitikát folytató mások érdekeit kegyetlenül eltipró birodalommá silányodott

Bogár László szerint az amerikai birodalom hibás döntéseivel saját magát számolja fel. Doug Bandow, a Cato Institute vezető elemzője, a Forbes magazinban azt írja, hogy nagyjából a hetvenes évek végétől kezdve, az amerikai birodalmi elit egyre arrogánsabbá válik, egyre természetesebbnek tekinti, hogy a világ bármely pontján, bármikor, bármibe beavatkozhat, és teszi mindezt úgy, hogy az általa fennen hirdetett nyugatias demokrácia legalapvetőbb elveit is cinikusan figyelmen kívül hagyja.

Akárhol is avatkozik be, a helyzet ettől megromlik. A tökéletesen átgondolatlan, vagy annak látszó, stratégiai lépések óriási hadászati kiadásokat igényelnek.

Hírdetés

A növekvő „üzemelési” költségek nyomán békeidőben példátlan államadósság alakult ki. A globális pénzhatalmi oligarchia próbálja a birodalom finanszírozási hátterét biztosítani. A perifériák egyre gátlástalanabb kifosztása növeli a lokális feszültségeket.

A birodalmi elitek az egyre átgondolatlanabb döntéseikkel, rendkívül költséges módon valójában még rosszabb helyzetbe hozzák a világot. A történelem nem nagyon ismer példákat arra, hogy ezekből a végzetes öngerjesztő örvénylésekből bármely birodalom képes lett volna kiszabadulni.

Magyar Hírlap


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »