Már újrahasznosított fűtőelemekkel üzemeltethetnek Pakson

Már újrahasznosított fűtőelemekkel üzemeltethetnek Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést.

Zajlanak az egyeztetések a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek oroszországi újrahasznosításáról. Az új magyarországi atomerőművi blokkok esetében már megvalósulhat az üzemanyagciklus zárása, mert az ehhez szükséges technológia rendelkezésre áll Oroszországban – írja a vg.hu.

Tavaly óta a Balakovói Atomerőmű egyik VVER-1000-es reaktora részben már az új, újrahasznosított alapú üzemanyaggal termeli az áramot. A nukleáris fűtőelemek újrahasznosítására a termikus neutronos reaktorokkal működő atomerőművek esetében van mód. Eddig 290 ezer tonna kiégett üzemanyag keletkezett a világon, ez a mennyiség évente tízezer tonnával nő.

Az új eljárásnak több előnye van: nem vész kárba a nukleáris üzemanyag kiégése során keletkező, energiatermelésre még használható radioaktív anyag, így

kisebb lesz a többszöri újrahasznosítás után véglegesen tárolandó nukleáris hulladék mennyisége.

A másik előnye, hogy az újrahasznosítási ciklus többször is megismételhető. A hagyományos fűtőelem-hulladéknak újrahasznosítás nélkül ehhez tízezer évre lenne szüksége. Emiatt végső tároláshoz sincs szükség mélygeológiai létesítményre, elég a hulladékot 20-100 méter mélyen elhelyezni a megfelelően kialakított tárolókban.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}

Hírdetés

});

A kiégett üzemanyag frakcionálása után a hosszú felezési idejű izotópokat – például az ameríciumot vagy a neptúniumot a gyors-neutronos reaktorokban égetik ki. A gazdaságossági előnyök mellett tehát nyilvánvalók a biztonságiak is.

Az újrahasznosítás így zajlik: a kiégett fűtőelemet a paksi reaktorokból áthelyezik a reaktor melletti hűtőmedencébe, majd a száraz tárolóba. Pár év alatt lecsökken a kazetták hőtermelése, majd a kiégett üzemanyag-kazettákat átszállítják a Roszatomnak az Urálban lévő Majak üzemébe. Itt kivonják belőlük az urániumot és a plutóniumot, amiből elkészítik az új fűtőelemet, a Remixet. Ennek tulajdonságai azonban eltérnek a Paksi Atomerőműben ma használt fűtőelemétől. A Paks II. viszont „etethető” lesz mind a hat magyarországi nukleáris egységből származó fűtőelemből gyártott „újrafűtőelemmel”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »