Már több mint kétszáz halálos áldozata van az etiópiai földcsuszamlásoknak

Már több mint kétszáz halálos áldozata van az etiópiai földcsuszamlásoknak

Már 229 halálos áldozata van az Etiópia déli részén történt két földcsuszamlásnak, a mentésen dolgozók szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet – közölte kedden az etióp kormány szóvivője.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint az esőzések okozta első földcsuszamlás a Gofa közigazgatási régióban lévő Kencho Shacha Gozdi körzetben zúdult egy falura, míg a második azokat sodorta el, akik hétfőn reggel a mentéshez gyülekeztek.

Nem tudom, mikor lesz vége. Még mindig holttesteket emelünk ki. Még mindig ásunk”

– mondta Markos Melese, Gofa régió katasztrófavédelmi vezetője telefonon a Reutersnek. A mentés tovább folyik, de nehéz terepen kutatnak az eltemetett testek után – tette hozzá.

Melese korábban arról számolt be, hogy 157 ember holttestét találták meg, akik két faluból származtak, de jelezte, hogy várhatóan emelkedni fog a halálos áldozatok száma.

Hírdetés

Kisgyerekek és állapotos nők is vannak a halottak között – mondta el egy Kencho Shacha Gozdi körzetbeli illetékes, hozzátéve, hogy legalább öt embert élve sikerült kiszabadítani a sárlavina alól.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök keddi nyilatkozatában kifejtette, hogy mélyen elszomorította a szörnyű emberveszteség, és hozzátette, hogy a kormány szövetségi tisztviselőket küldött a helyszínre a katasztrófa hatásainak csökkentésére.

Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke az X-en fejezte ki szolidaritását az etióp nép irányába.

Együttérzünk az etióp emberekkel és az etióp kormánnyal az eltűnt személyek felkutatására és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők megsegítésére szervezett mentési munkálatok alatt”

– írta a bizottsági elnök keddi bejegyzésében.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etiópiai származású főigazgatója elmondta, hogy gondol az összes érintett családra, és kiemelte, hogy a WHO külön csapatot küldött az azonnali egészségügyi szükségletek ellátására.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »