Már szállítja az áramot a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Már szállítja az áramot a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Már szállítja az áramot a mohi atomerőmű harmadik blokkja Molnár Iván2023. 02. 01., sze – 17:22 Pozsony |

A Szlovák Villamos Művek (SE) végzett a mohi atomerőmű 3. blokkjának az előírt tesztjeivel, a keddről szerdára virradó éjszaka folyamán ezért már gőzt juttattak a turbinákba, és először csatlakoztatták a 3-as blokkot az ország energiahálózatára. A reaktor jelenleg a névleges teljesítmény 20%-án üzemel.

Az erőmű kevesebb mint három héttel azután szánta el magát erre a fontos lépésre, hogy a Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) január 13-án jóváhagyta az erőmű üzembe helyezését. „A mai nap jelentős mérföldkő a Szlovák Villamos Művek és az egész ország számára. A harmadik blokk mostantól a reaktorban felszabaduló hőenergiát villamos energiává alakítja. Ez pedig segít abban, hogy teljesíthessük a kormánnyal kötött megállapodást, amelyben a társaságunk vállalta, hogy olcsó villamos energiát szállít a háztartásoknak nagyjából 61,21 eurós megawattóránkénti áron. A többi uniós tagállammal összehasonlítva, ez példátlanul alacsony árnak számít” – mondta el Branislav Strýček, az SE vezérigazgatója.

Újabb tesztek

Hírdetés

Martin Mráz, a mohi atomerőmű igazgatója szerint a következő hetekben az új blokk – kisebb-nagyobb leállások mellett – továbbra is áramot fog szolgáltatni a hálózatba. A hálózati csatlakozást a reaktor névleges teljesítményének 5, 15 és 20%-ával végzett tesztek előzték meg. Az SE többek között a gőzfejlesztő túlnyomásos biztonsági szelepeinek a tesztelését is elvégezte, ami az erőmű tágabb környezetében is hallható volt. A tesztelés azonban még nem ért véget. A 3. blokkot még különböző, 35 és 100% közötti teljesítményszinteken kell tesztelni. Az új blokk teljes működőképességét és a tervezési paraméterek elérését a 144 órás próbaüzemi fázis sikeres befejezése fogja megerősíteni a teljes, 471 megawattos teljesítményen.

Alapos késés

A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának az építése még 1987-ben kezdődött, a munkálatok hosszú megszakítása után pedig a Szlovák Villamos Művek 2008 novemberében látott hozzá az új blokkok befejezéséhez. Az eredeti tervek szerint a harmadik blokkot 2012-ig, a negyediket 2013-ig szerették volna átadni, a határidőket azonban folyamatosan tologatták, és csak most jutottunk el a 3. blokk beindításához, míg a 4. blokk a legderűlátóbb előrejelzések szerint is csak a jövő év közepe táján kezdheti meg a működését. A két új blokk építésének az elhúzódásával párhuzamosan nőttek a költségek is. Míg eredetileg 2,8 milliárd eurós kiadásokkal számoltak, mára ez meghaladta a 6 milliárd eurót. Az új nukleáris blokk beépített kapacitása 471 megawatt, ami Szlovákia teljes villamos-  energia-fogyasztásának nagyjából a 13 százalékát fedezi. A próbaüzem és a maximális teljesítmény elérése után Szlovákia így teljesen önellátóvá válik a villamosenergia-termelésben, sőt még kivitelre is jut belőle. A nukleáris energia aránya a szlovák áramtermelésen ezzel az eddigi 52-ről 65 százalékra nő.

Az atomerőművek fűtőanyagát Szlovákia korábban kizárólag Oroszországból szerezte be, így felmerülhet a kérdés, hogy az ukrajnai konfliktus nem jelent-e veszélyt a szlovákiai atomerőművek ellátására. Branislav Strýček ezzel kapcsolatban azonban már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia már nem függ teljes mértékben az orosz gyártótól az atomerőművek fűtőanyag-ellátásában, ez utóbbit már több beszállítótól is beszerezheti.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »