Már sejtik, mi okozhatta a miami 12 emeletes lakóház katasztrófáját

Már sejtik, mi okozhatta a miami 12 emeletes lakóház katasztrófáját

Folytatódik a túlélők utáni kutatás a 12 emeletes, 55 lakást magába foglaló miami lakóház romjai között. A halálos áldozatok megerősített száma 11, 150 embert keresnek. Már öt nap telt el a tragédia óta, és egyetlen túlélőt sem találtak a mentőegységek. 400 ember 12 órás műszakokban váltja egymást túlélők után kutatva a romok között. A katasztrófa bekövetkeztének okai nem ismertek, a szakértők már vizsgálják a baleset körülményeit. “Gyanúsított” már van.

A légifelvételek szerint a lakóház tövében lévő medence alja beomlott az alatta lévő mélygarázsba. Az épületről 2018-ban készítettek egy átfogó vizsgálatot, amely egyetlen “súlyos problémát” tárt fel a lakóház eredeti kialakítását illetően: a medencét is magába foglaló telekrésznek nem volt lejtése, így minden víz addig maradt a felszínén, amíg el nem párolgott. A gond z volt, hogy fedőburkolat vízszigetelése  már jócskán túl volt a rendes élettartamán, és “jelentős szerkezeti károkat okozott az érintett terület alatti betonszerkezetben.

A vízszigetelés helyreállításának elmulasztása idővel exponenciálisan megnövelte a betonszerkezet pusztulásának tempóját. A három évvel ezelőtti jelentés beszámolt az alagsori oszlopok és gerendák illetve falak repedéseiről. Ugyanakkor egy szóval sem olvasható a dokumentumban, hogy fennállna az összeomlás veszélye.

Egyes beszámolók

szerint a lakóház egyi lakója, egy hölgy épp férjével telefonált és a katasztrófa pillanatában azt mondta: “Drágám, a medence beomlott a mélygarázsba”.

Hírdetés

Jelenleg a laklóház helyreállításának költségeit 9,1 millió amerikai dollárra becsülik.

A BBC-nek nyilatkozó Greg Batista építészmérnök szerint a beton károsodása egy valószínű magyarázat lehet a történtekre.

“Ezek az épületek igen hajlamosak a lepattogzásra. Alapvetőn a beton belsejében lévő erősítőacél rozsdásodik és térfogatának akár a hétszeresére is kitágul. A körülötte lévő beton megtörik, ami jelentősen rontja az adott építőelem szerkezeti integritását, legyen az gerenda vagy oszlop. Elég egyetlen gerenda vagy oszlop meghibásodása, és az dominóhatást vált ki”

fogalmazott a szakértő.

Egy 90-es évek elejéről származó tanulmány az épület kapcsán arról írt, hogy annak szerkezete évente 2 milliméternyit süllyed. Önmagában azonban ez nem okozhatta a katasztrófát. Egyesek annak lehetőségét sem zárják ki, hogy a szomszédos épület átépítésén dolgozó munkagépek okozta rezgések indíthatták be a kataklizmát.

BBC.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »