Már saját vezérének is vállalhatatlan a Jobb Szektor

Már saját vezérének is vállalhatatlan a Jobb Szektor

MTI nyomán

Lemondott Dmitro Jaros az ukrán soviniszta Jobboldali Szektor (PSZ) éléről. A Majdan-tüntetések alatt létrejött, időközben párttá alakult szervezet vezetője szerdán jelentette be döntését Facebook-oldalán.

Hírdetés

Jaros azzal magyarázta döntését, hogy a kelet-ukrajnai harcokban szerzett sebesülése után hosszú gyógykezelésre szorult. Ez idő alatt megbízta a szervezet irányításával néhány, hozzá közel álló társát. A mozgalom vezetése azonban olyan ideológiai irányba indult el, amellyel ő nem ért egyet. 
 
„Vezetőként személyes felelősséggel tartozom mindazért, ami a szervezetben történik, és nem akarom a felelősséget másokra hárítani” – indokolta lemondását Jaros.    
 
A Jobboldali Szektorban egyesek úgy vélik, hogy a szervezet néhány vezetője saját üzleti érdekei és ambíciói miatt szándékosan teremtett olyan helyzetet, amelyben Jarosnak nem maradt más választása, mint a lemondás a vezetői tisztről. A szervezet olyan döntéseket és új „forradalmi stratégiát” fogadott el a múlt vasárnapi értekezletén Jaros jelenléte nélkül, amellyel ez utóbbi nem érthetett egyet. Sajtóértesülések szerint egyebek mellett 

a szervezet vezetése illegitimnek minősítette a jelenlegi kijevi vezetést 

Petro Porosenko elnökkel az élen.
 
A kelet-ukrajnai lakosság elleni atrocitások és a kárpátaljai lövöldözés még belefért Jarosnak, ez viszont már nem. Nem véletlenül éppen itt szakadt el a vezérnél a cérna. 2015 áprilisától ugyanis az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének tanácsadója. Ebből a pozícióból nyilván vállalhatatlan egy olyan szervezet élén állni, amely alig burkoltan a fennálló kormányzat elleni fegyveres lázadásra buzdít. 
 
Elemzők szerint Jaros volt az a személy, aki a sokféle nézetű és vérmérsékletű tagokat egyesíteni tudta az alulról szerveződött, nem oligarchák vagy politikusok által létrehozott Jobboldali Szektorban. 
 
A szervezet a Janukovics-rezsim elleni kijevi Majdan-tüntetéseken jött létre a demonstrálók „önvédelmi egységeinek” tagjaiból. Főként olyan veteránok alapították, akik korábban harcoltak Afganisztánban, továbbá Csecsenföldön vagy Grúziában az orosz csapatok ellen. Először akkor hallattak magukról, amikor a szervezet magára vállalta a 2014 januárjában kirobbant utcai összecsapásokban való részvételt a rohamrendőrökkel szemben. A szervezet kőkemény soviniszta ideológiát követ, számtalan orosz-illetve kisebbségellenes uszító kijelentés fűződik a nevükhöz. A PSZ-hez köthető kárpátaljai Karpatszka Szics idén áprilisban halálosan megfenyegette a Jobbik és a HVIM helyi aktivistáit. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »