Már Románia felől is jönnek menekültek

Már Románia felől is jönnek menekültek

Már a román határon is fogtak el menekülteket. Közben Kiskunhalason az éjszaka ideiglenes befogadó állomást építettek fel.

Alig 3 kilométerre Vámosszabadi központjától van Magyarország legkisebb befogadó állomása. Egy volt laktanyából alakították át őrzött táborrá. Elsősorban afgán, szír és pakisztáni illegális bevándorlók élnek ott. Programok hiányában többnyire heverésznek és kártyáznak. Többen közülük a közeli plázába is kijárnak.

Hasonló a helyzet Győrben és Budapesten is. A fővárosban elsősorban a pályaudvarok környékén látni migránsokat. Padokon ücsörögnek, ha pedig megéheznek, csoportosan járnak enni a közeli boltokba.

„Nem látunk más megoldást, mint egy, ahogyan mi mondjuk, az egyszerű magyar kerítés szó helyett, ilyen a mi szakmánk, ideiglenes határzár létesítése, ami egy kerítést jelent, ezt mindenképpen meg kell építenünk” – nyilatkozta pénteken a magyar kormányfő.

Orbán Viktor szerint a Magyarországra érkezőket csak akkor lehetne menekültnek tekinteni, ha valamelyik szomszédos országban háborús helyzet lenne. A miniszterelnök pénteken este a brüsszeli csúcs után megerősítette: fel fog épülni a déli határokon a kerítés, de hangsúlyozta, ez az intézkedés nem Szerbia ellen irányul.

Ideiglenes befogadó állomást építettek

Kerítést építenek Kiskunhalason is. Igaz, csak egy új rendőrségi előállító köré. Az egykori Gábor Áron laktanya területén mintegy kétszázszor kétszáz méteres területen pénteken kezdték meg a tábor kialakítását. Lekaszálták a füvet, majd kordonnal vették körül a területet.

Hírdetés

Este megérkeztek az első sátrak, amelyeket a honvédség szentesi egysége konténerekben szállított a helyszínre. Az MTI úgy tudja, mintegy 1100 migránst tudnak majd itt fogadni, akik az előállító táborban legfeljebb 24 órát tölthetnek, amíg az adataikat rögzítik és eldől, hogy menekültkérelmet nyújtanak be vagy a rendőrség lefolytatja ellenük az idegenrendészeti eljárást.

A polgármester szerint félnek az emberek

Lakosságarányosan a 12 ezres Bicskén helyezték el eddig a legtöbb migránst. A térség fideszes képviselője azt állítja: a helyiek tartanak az illegális bevándorlóktól, mert besurrannak a házakba, a boltokban lopnak és sokszor agresszívek is. Tessely Zoltán ezért zárttá tenné a helyi befogadó állomást és korlátozná a bevándorlók mozgását.

„Láthatóan nem hajlandóak a törvényeket betartani, eleve törvényellenesen lépnek be az ország területére, majd nem hajlandóak együttműködni a hatóságokkal és képesek kést is rántani” – fogalmazott.

Migránsoknak biztosítanak átmeneti elhelyezést

A Baptista Integrációs Központ az Európai Menekültügyi Alap támogatásával két helyszínen, összesen 80 fő számára alakított ki Budapesten befogadó állomást. A szeretetszolgálat a Magyarországon oltalmazott vagy menekültstátuszt szerzett migránsoknak biztosít átmeneti elhelyezést. A lakók nem engedték stábunkat forgatni.

„Magának ennek az otthonnak a szerepe az, hogy egy átmeneti időszakban az integrációval a magyar kultúrába való beilleszkedés, az önálló lakhatás, illetve a munkahely megtalálása szempontjából segítséget nyújtson a lakóknak. Az elhelyezésükre arra alapvetően másfél évig van lehetőség  (..) ennek az ellátásnak a keretében családgondozók, jogász, illetve pszichológus segítségnyújtását is igénybe vehetik” – mondta el Katona Gergely telephely vezető.

Információink szerint a Fóti Gyermekközpontban is vannak migránsok. A 14 és 18 év közötti fiatalok száma két év alatt a 15-szörösére emelkedett, miközben az ÁNTSZ csak 43 férőhelyet engedélyezett az intézmények.

Románia felől is

Már Románia felől is jönnek menekültek. Lökösházánál egy kétgyermekes iráni családot fogtak el a rendőrök. Az elmúlt 24 órában egyébként Bács-kiskun megyében 355 illegális bevándorlót és egy embercsempészt, Csongrádban pedig 1087 migránst fogtak el. Szegeden emellett őrizetbe vettek két sofőrt is, akik menekülteket szállítottak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »