Már rég szóltak, hogy baj lesz a Gripenekkel

Már rég szóltak, hogy baj lesz a Gripenekkel

A Magyar Nemzet értesülései szerint a honvédségi repülésbiztonsági konferenciákon a szakértők már évekkel ezelőtt jelezték, hogy gépvesztéssel és katapultálással járó baleset következhet be a Gripenek orrfutóművének meghibásodása miatt.

Emlékezetes: júniusban az egyik gép orrfutóműve ékelődött be behúzás közben, a pilóta kényszerleszállást akart végrehajtani, de végül katapultálásra kényszerült. Az ülés hibás működése miatt súlyos gerincsérülést szenvedett.

Hírdetés

A baleset oka Kecskeméten a felszállópálya egyenletlensége volt, az annak köszönhető rezgés ugyanis a futómű alkatrészeinek meghibásodásával, törésével jár. A szakemberek már korábban felhívták a figyelmet: ha emiatt lehetetlenné válik a biztonságos repülés, a pilóta jól dönt, ha katapultál, mi pedig fizethetünk 17,5 milliárdot, ennyi ugyanis egy Svédországból bérelt Gripen értéke.

A megoldást az jelentené, hogy a két és fél ezer méter hosszú és hatvan méter széles pályát leaszfaltoznák, ezt azonban elvetették, mert néhány milliárd forintba került volna.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »