Már Orbán is az MSZP kiesésével számol

Már Orbán is az MSZP kiesésével számol

Orbán Viktor tegnap este Visegrádon szigorúan zárt körben arról beszélt: jó pozícióban várja a kormány és a Fidesz a választást. Ő nem szeretne koalíciós kormányzást, a Fidesznek a felmérések szerint van 2,2 millió szavazója, ezzel megszerezhető az abszolút többség április 8-án. A miniszterelnök a jelenlévő képviselők tájékoztatása szerint azt mondta, ha kiesik az MSZP, az nekik 3 plusz mandátumot jelenthet – írja az ATV híroldala.

Orbán Viktor Visegrádon a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén tegnap a Thermal Hotel Visegrádban – szigorúan zárt körben – az április 8-ai választásokról azt mondta: jó a pozíciójuk, a mostani kalkulációk szerint nem kényszerülnek koalíciós kormányzásra, ha győznek. Szavai szerint azt a "politikai luxust" élvezhetik majd, hogy az abszolút többség megszerzésével ismét egyedül kormányozhatnak. Ezt arra alapozta, hogy jelenleg van 2,2 milliós táboruk/szimpatizánsuk, és ha ennyien szavaznak rájuk, azzal már megnyerhető a választás, és elérhető a feles parlamenti többség az újabb kormányalakításhoz.

MSZP

Az egyik résztvevő elmondása szerint, ami az ellenzéket illeti, Orbán Viktor azt mondta: az MSZP kieshet a parlamentből a Párbeszéddel közösen ugyanis 10 százalékot kellene szereznie. Amennyiben kiesik, az a Fidesznek 3 plusz mandátumot hozna – jósolta.

A kétharmadról nem biztos, hogy letett a miniszterelnök, de este "nem abba az irányba beszélt" – mondta a forrás.

LMP

Hírdetés

Az LMP kapcsán a miniszterelnök azt a meglátást tette, hogy a Szél Bernadett által vezetett párt nem köthet szövetséget a Jobbikkal vagy a baloldal erőivel, "mert akkor szét fog esni".

Jobbik

A Jobbikról vagy Vona Gáborról nem különösebben beszélt, de egy képviselői kérdésre válaszolva azt érzékeltette: nem tekinti egyáltalán veszélyes riválisnak a Jobbikot, lehet, hogy pár százalékkal jobb eredményük lesz, jobban szerepelnek, mint amit a közvélemény-kutatások mutatnak, de nem kormányképesek.

"Külföldről irányított kampány"

A koalíciós kormányzás kapcsán a miniszterelnök utalt a "vontatott" német kormányalakításra, a bajorokat viszont követendő példaként említette. Az olasz választások előtti helyzetről egy kérdésre válaszolva hosszabban beszélt, a 81 éves Berlusconit dicsérte, kiemelte, "mire képes", a mostani pozíciójából is "fő karmestere a jobbközépnek".

Orbán Viktor most is egységre szólított fel, és komoly, "külföldről irányított" kampányra számít.

Brüsszel kapcsán Szájer Józsefnek név szerint, külön megköszönte a fideszes csoport munkáját, segítségét abban, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhatott, nem vetődött fel a párt kizárása. Egy forrás szerint Orbán Viktor úgy fogalmazott, a Néppárt nagyon komoly "védelmet" jelent a magyar kormánynak a brüsszeli, európai össztűzben.

"Lehetetlenség!" – így minősítette a miniszterelnök azt a javaslatot, amit Jean-Claude Juncker fogalmazott meg a napokban: hogy az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak legyen egy elnöke. A miniszterelnök szerint a "semleges" bizottság és az európai kormányfők politikai döntéseket hozó testülete, az Európai Tanács nem hozható össze egy testületté.

A miniszterelnök, úgy tűnik, komolyan gondolja a kizárólagos orosz energiafüggőség megszüntetését: Visegrádon a képviselőknek is azt mondta: Romániából 4 milliárd köbméter gázt kaphatunk – számolt be az ATV forrása, aki szerint a miniszterelnök "egész este lezser könnyedséggel, magabiztosan beszélt".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »