Már nyomdában vannak a szavazólapok – nem együtt szerepel Karácsony és Márki-Zay, megvétózta a DK

Már a nyomdában van a szavazólap, amelyen Dobrev, Márki-Zay, Karácsony sorrendben szerepelnek a miniszterelnök-jelöltek. A két szövetségesnek nem maradt más lehetősége a – legalább nem hivatalos – közös indulásra, mint hogy valamelyikük visszalép a másik javára, írja a Telex.

Hivatalosan nem tud együtt indulni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában: már a nyomdában van, kedd reggel legalábbis elment a nyomdába a szavazólap, amelyen

  • 1. Dobrev Klára
  • 2. Márki-Zay Péter
  • 3. Karácsony Gergely
  • sorrendben szerepelnek a miniszterelnök-jelöltek az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) múlt pénteki sorsolása és érvényes – a Párbeszéd kérése ellenére nem módosított – határozata nyomán.

    Hírdetés

    Mint ismert, azt még nem döntötték el, melyikük legyen a miniszterelnök-jelölt, több más részletkérdésben viszont megegyezett a balliberális előválasztás második fordulójába jutott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. Úgy fognak indulni a második fordulóban, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele, épp ezért azt kérték az OEVB-től, hogy mindkettőjük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt.

    „Zavaros javaslatnak érzem Karácsonyék ötletét, nem gondolták szerintem még végig” – mondta a kérésre reagálva Dobrev Klára az ATV-ben.

    A DK első fordulóban nyertes miniszterelnök-jelöltje elutasította az ötletet, szerinte az, hogy ketten vannak egy sorban, „nem tűnik valószínű forgatókönyvnek”, mondta. „Nem lehet ezt menet közben kitalálni, hogy tandemben indulnak” – tette hozzá, miközben pártja, a DK az RTL-nek kicsit karcosabban fogalmazott: azt mondták, bohózatba fulladhat az előválasztás ettől az ötlettől, ezért nem támogatják a korábban elfogadott szabályok megváltoztatását. A DK tehát megvétózta az OEVB-ben a változtatást, de egyébként maga Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke is úgy fogalmazott, hogy a kétszereplős jelöltként való hivatalos indulás szürreális.

    Magyarán Karácsonynak és Márki-Zaynak nem maradt más lehetősége a nem hivatalos közös indulásra, mint az, hogy valamelyikük visszalép a másik javára. Persze ebben az esetben is szerepelni fog a szavazólapon az, aki végül nem indul, de – mint azt a Telex az OEVB-től, illetve az előválasztás lebonyolításában kulcsszerepet játszó aHangtól megtudta – éppen úgy kézzel fogják lehúzni a visszalépő jelölt nevét, ahogyan az első fordulós, utolsó perces visszalépések esetén.

    Karácsony azt nyilatkozta a vasárnapi kampányrendezvénye után, hogy maximum akkor lépne vissza, ha elütné a villamos. A néhány órával később megrendezett nagygyűlésén Márki-Zay úgy fogalmazott: ő tudná megszólítani a legtöbb embert, de kész félrerántani a kormányt, ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből. Magyarán várhatóan Márki-Zay órákon vagy napokon belül visszalép Karácsony javára, ugyanakkor miniszterelnök-helyettes-jelöltként nem hivatalosan, de részt vesz majd az előválasztás második fordulójában.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »