Már nem tekinti kockázati tényezőnek a magyarokat a román védelmi stratégia

Már nem tekinti kockázati tényezőnek a magyarokat a román védelmi stratégia

A nemzeti kisebbségeket már nem tekinti kockázati tényezőnek az elnöki hivatal által kidolgozott nemzeti védelmi stratégia, ezért az erről szóló parlamenti határozatot kedden az RMDSZ is megszavazta – tájékoztatta a Maszolt Csoma Botond képviselő.

A politikus elmondta, az RMDSZ frakciójának keddi együttes ülésén kielemezték a Klaus Iohannis államfő által beterjesztett dokumentumot, amely „erőforrásként” határozza meg a romániai etnikai kisebbségeket. Ezért a frakcióülésen az a döntés született, hogy támogatják a stratégiát jóváhagyó parlamenti határozatot.

Mint írtuk, a képviselőház és a szenátus a keddi együttes ülésén nagy szavazattöbbséggel megerősítette Románia 2020-2024-es időszakra szóló nemzeti védelmi stratégiát.  A NATO-tagországok kollektív védelmére és az ország saját intézményrendszerének megerősítésére alapozó új román védelmi stratégia tágabb összefüggésben a nemzetbiztonság külpolitikai, közrendvédelmi, oktatási, egészségügyi, gazdasági, környezetvédelmi, energetikai és kiberbiztonsági vetületeire is kiterjed.

Hírdetés

“Romániának meg kell védenie polgárait, bárhol is tartózkodnának, szavatolnia kell biztonságukat, tiszteletben kell tartania jogaikat, intézményeit pedig a polgárok szolgálatába kell állítania. Románia ugyanakkor olyan ország, amely megvédi értékeit, érdekeit, jelképeit, de nemzeti javait és erőforrásait is” – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő, amikor az ország nemzetbiztonsági testülete, a Legfelsőbb Védelmi Tanács május végén elfogadta a 2020-2024-re szóló védelmi stratégiát.

Románia főleg az Oroszország és a NATO viszonyának megromlásával, a terrorizmus terjedésével, valamint a hibrid hadviseléssel és a kiberbűnözéssel kapcsolatos fenyegetésekkel számol, ugyanakkor külpolitikája és biztonságpolitikája alappilléreinek tekinti az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséget, valamint NATO- és EU-tagságát.

A keddi parlamenti szavazás alkalmával a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy nem szavazza meg a stratégiát, mivel az nem sorolja a nemzetbiztonsági kockázatok közé a korrupciót. A parlament 311 szavazattal 4 ellenében 38 tartózkodás mellett fogadta el az új román nemzeti védelmi stratégiát.

Maszol

The post Már nem tekinti kockázati tényezőnek a magyarokat a román védelmi stratégia appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »