Már nem kánaán a lengyeleknek Nagy-Britannia, inkább félnek

Már nem kánaán a lengyeleknek Nagy-Britannia, inkább félnek

Újabb megszorításoktól tartanak a Nagy-Britanniában dolgozó lengyelek, ha a szigetország kilép az Európai Unióból. A londoni kormány az év elején már megnyirbálta az új uniós munkavállalók juttatásait, bár azok eddig is jóval kisebbek voltak az általuk hajtott haszonnál.

„Eddig Nagy-Britannia volt a lengyel migránsok fő célpontja, de az utóbbi néhány hónapban változások történtek. Ma az első helyen már Németország van” – árulta el a Golden Line álláskereső-ügynökség szóvivője.

Az uniós csatlakozás óta ugyan folyamatosan növekszik a lengyel gazdaság, ám a lengyel munkavállalók ötöde nagyobb jólétre vágyik, és külföldön keresné boldogulását. A varsói reptéren továbbra is nagy a forgalom, de a kalandozások ideje lejárt.

Hírdetés

Akik Nagy-Britanniába jönnek, azoknak van ott valakijük. Ma senki sem utazik úgy külföldre, hogy fejest ugrik a sötétbe. Mindenki tudja, hogy miért megy ki, és hogy kihez – mondja egy kint dolgozó lengyel.

A statisztikai adatok szerint 2,3 millió lengyel dolgozik külföldön, közülük 685 ezren Nagy-Britanniában. A brit kormány februárban már megnyirbálta a kelet-európai bevándorlók juttatásait. További megszorítások várhatók, ha június 23-án a többség arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai unióból.

„Nem hiszem, hogy könnyű lesz bennünket helyettesíteni. Akinek üzlete van, az megbízható munkaerőt szeretne, mi pedig megbízhatóak vagyunk” – bizakodik egy másik lengyel bevándorló.

A londoni migránskutató központ adatai szerint az unió más tagállamaiból érkezett munkavállalók, köztük a lengyelek és a magyarok, jóval több hasznot hajtottak a brit gazdaságnak, mint amennyibe a nekik nyújtott juttatások kerültek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »