Már nem éri meg új ingatlanokat építeni?

Már nem éri meg új ingatlanokat építeni?

Különös állapot jellemzi a szlovák ingatlanpiacot, mivel ugyan 2023-ban összesen 20 891 lakásépítés munkálataival készültek el, ami az azt megelőző évhez képest 3,3%-os növekedésnek számít, viszont ugyanezen év adatai arra is rámutatnak, az új ingatlanok építése húsz százalékkal visszaesett.

A helyzet természetesen nem meglepő, ha figyelembe vesszük az ország lakosainak gazdasági helyzetét, akiket előbb a pandémia, majd a háborús helyzet okozta infláció és energiakrízis is veszélyeztette. Ebben az időszakban elkezdődött a jelzáloghitelek kamatlábainak drágulása, amely előtt még azok, akik tudtak, bebiztosították a számukra szükséges ingatlanokat. Tették ezt annak ellenére, hogy az árak magasan voltak, de a kedvező kamatlábak mellett és egy hosszú lekötést választva kedvező megoldásnak tűnt.

A koronavírus okozta járvány utolsó szakaszában így az építkezések iránt is nagyobb volt az érdeklődés a befektetők részéről, ennek köszönhetően nem meglepő, hogy tavalyhoz képest Szlovákia megalakulása óta mindössze a 2020-as évben építettek több lakást. 

Hírdetés

Más kérdés, hogy mennyit tudnak ezekből eladni. Arról már korábban írtunk, hogy a tavalyi év mutatói a decemberi visszaesés ellenére kedvezők, de a hatások csak később fognak majd a statisztikai mutatókban is jelentősebben megmutatkozni. Jelenleg ott tartunk, hogy az ötéves lekötésű jelzáloghitelek esetében átlagosan legalább 3,8 százalékos éves kamattal számolhatunk, amennyiben pedig a jobb kamatlábak korszakát várjuk, s csupán egy évre fixálunk akkor 4,6 százaléktól indulnak a kamatok. Már csak ezen számokból is egyértelmű, sokkal kisebbek azok a büdzsék, amelyeket egy-egy vásárló számára a bankok hitelt adnak, így pedig az eleve drágább újépítésű ingatlanok helyzete még bonyolultabb.

Az egyik elemzésből, amit a Bencont Investmets végzett, az is kiderül, tavaly év végén több mint 3 ezer új lakás keresett tulajdonost Pozsonyban, miközben 2023 utolsó negyedévében alig több mint kétszázat adtak el. Az utolsó időszak adatai tehát nem kecsegtetik a befektetőket gyors megtérüléssel, ezért aztán a projektek száma is csökken, de nyilvánvalóan az évezred első évtizedének végén érkező gazdasági válság óta tapasztalt legnagyobb visszaesés sem fog hosszú ideig tartani.

Erre számítanak legalábbis a piac szereplői, így az új ingatlanok esetében a nagy kedvezmények és árleszállítást nem mértek a statisztikusok, mert már idén fejlődést várnak. A szakemberek egy része szerint az ingatlanpiacon egyébként is vége az árcsökkenésnek, amit a tavaly őszi adatok is igazolnak, amennyiben pedig áprilisban vagy a nyári hónapokban az Európai Központi Bank elkezdi csökkenteni az alapkamatot, akkor a hitelek is olcsóbbá válhatnak, amely a keresletet is megmozgatja, ezzel együtt pedig az árak is emelkedni fognak.

A várakozások persze nem kell, hogy beigazolódjanak, de ettől függetlenül a legtöbb ingatlanos szerint már nincs sok értelme áresésre várni, ahogy arra is fel kell készülni, az idén nem várható rekordszámú lakásépítés, mert még mindig bonyolult ennek adminisztrációja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »