Már nem csak politikai retorika, hogy Brüsszel Ukrajnának akarta adni Magyarország uniós forrásait

Már nem csak politikai retorika, hogy Brüsszel Ukrajnának akarta adni Magyarország uniós forrásait

Soros György milliárdos oligarchához kötődnek azok az uniós politikus, akik a Magyarországnak járó 32 milliárdnyi uniós forrás letiltásán dolgoztak – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten a Hír TV politikai műsorában.

fogalmazott.

Egyre valószínűbb, hogy Orbán részéről nem csak politikai retorika volt az a kijelentést, hogy a Magyarországnak járó pénzeket Ukrajnának akarják átadni. Kilóg ugyanis a lóláb – nem kicsit, hanem nagyon.

Orbán Viktor nem vétózta meg az uniós csatlakozások megkezdését Ukrajnával, ellenben megvétózta az Ukrajnának szánt, 50 milliárdos pénzügyi csomagot. Az uniós csúcs előestéjén Brüsszel felszabadított a Magyarországnak járó 32 milliárd euróból 10,2 milliárd eurót, így sejthető, hogy valamiféle alkut sikerült nyélbe ütni a háttérben.

Hírdetés

Aztán egy héttel később jött az információ, hogy Brüsszel a legerősebb pénzügyi kondícióban lévő tagállamokkal közösen alternatív megoldást keres a „magyar vétó megkerülésére”. Ha sikerül a tervük, akkor uniós közös adósság felvételével 20 milliárd eurót küldenének Ukrajnába a közös költségvetés terhére. És pontosan ez itt a lényeg: hogyan jött ki az összeg.

Az ugyanis rendkívül feltűnő, hogy Magyarország kemény politikai harcok árán kivédi a neki járó uniós pénzek elszipkázásának veszélyét, majd pontosan annyival kevesebb pénzt akarnak küldeni Ukrajnának a nyugatiak, amennyi Magyarországnak járna. Röviden: mivel Brüsszelben még a látszatra sem adnak, pontosan annyival csökkentették az Ukrajnának szánt pénzeket, mint amennyit nem tudtak elvenni a magyaroktól.

Érdemes kiemelni az Orbán-interjú kapcsán, hogy szóba került Ausztria és Szlovákia álláspontja az ukrán csatlakozási tárgyalások kapcsán. Szlovákia és Ausztria is azt mondta az uniós csúcs előtt, hogy nem támogatják a tárgyalások megkezdését, végül mégis mindkét ország igennel szavazott. Orbán erre azzal reagált, hogy a szlovák kormányfő és az osztrák kancellár is úgy gondolja, hogy rossz döntés született, de ez csak a kezdetet egy hosszú [csatlakozási] folyamatnak, ezért más országok támogatni akarták a döntést és meg is tették.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »