Már nem csak figyelmeztetés: kiadták a riasztást az érkező zivatarok miatt

Már nem csak figyelmeztetés: kiadták a riasztást az érkező zivatarok miatt

Néhány órán belül lecsaphat.

A nyugati határszél több járásra adott ki elsőfokú riasztást viharos szél és zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Azt írják: egy hidegfront hatására északnyugat felől egyre nagyobb területen fordul át a délies irányú szél északnyugati, északi irányba (a délkeleti országrészben csak az esti órákban), megerősödik, délutántól a Dunántúlon,

estétől pedig északkeleten viharossá (70-90 km/h) is fokozódik.

Hírdetés

Kiemelten a Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak. Késő estére némileg veszít erejéből a szél, de erős lökések (40-60 km/h) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek.

Délutántól északnyugat felől elszórtan számíthatunk zivatarok kialakulására – estig nagyobb számban a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, illetve északkeleten, éjjel már inkább ettől keletebbre.

Legnagyobb eséllyel az ország északkeleti negyedén heves zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap reggel a front kelet felé távozik, ezt követően zivatarokra már nem kell készülni. A zivatarokat elsősorban szélrohamok (60-90 km/h), jégeső, a heves zivatarokat 90 km/h feletti lökések és felhőszakadás is kísérheti.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »