Már nem bűn hamisan énekelni a nemzeti himnuszt

Nem büntethető mostantól az amerikai Michigan szövetségi államban, ha valaki gyerekek füle hallatára szitkozódik, és az sem kockáztat sokat, aki hamisan énekli a nemzeti himnuszt. Ez annak köszönhető, hogy Rick Snyder kormányzó szentesített hét olyan törvénymódosítást kedden, amely hatályon kívül helyez több, ma már nagyon komikusnak ható jogszabályt.

Az érintett rendelkezések nem csupán a gyerekek és asszonyok erkölcseit és szellemi épségét, illetve a nemzeti himnusz szentségét őrizték szigorúan a káromkodás, illetve a hamisan dalolás tilalmával, de nem engedélyezték az uraknak a párbajozást sem. Szabadságvesztéssel járhatott eddig az is, ha egy polgár tűz esetén elutasította az oltásban való önkéntes részvételt.

A régi jogszabályok között van néhány, amelyről a 21. századi polgár már nem tudja eldönteni, miféle létjogosultsága lehetett egykoron, például annak a rendelkezésnek, amely börtönbüntetéssel fenyegette azt, aki eltapos egy szederbokrot. Most ez a jogszabály is érvényét vesztette.

Hírdetés

Rick Snyder kormányzó májusban kérte az állam törvényhozását a mára komikussá vált jogszabályok áttekintésére és átértékelésére.

A jogszabály-módosításig hosszú út vezetett, hiszen a gyerekek előtti káromkodást tiltó michigani rendelkezés már 1998-ban országos érdeklődést váltott ki, azt követően, hogy bíróság elé citáltak egy szitkozódó férfit.

A ,,káromkodós kenus” néven elhíresült illető a Rifle folyón siklott, amikor hajója felborult, ő pedig a vízbe esett. Az informatikus végzettségű férfi ebben a helyzetben engedte meg magának a büntetendő szavakat, amelyek eljutottak a parton játszó kiskorúak fülébe is. A férfit egy michigani kerületi bíróság bűnösnek találta, négy évvel később azonban az állam fellebbviteli bírósága, a rendelkezést „homályosnak” minősítve, semmissé tette az ítéletet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »