Már Merkel is a migráció ellen kampányol?

Már Merkel is a migráció ellen kampányol?

BERLIN. Mindössze pár hónap van hátra a német elnökválasztásig. Angela Merkel jelentõsen megváltoztatta kommunikációját a bevándorlást illetõen, kérdés, hogy az ígéretek megvalósulnak-e majd, ha ismét bizalmat szavaznak neki a választók.

A merényletek miatt szigorúbban kell ellenõrizni a bevándorlókat – ezt a német kancellár mondta a barcelonai és a turkui terror után. Ausztriában pedig iszlám iskolák engedélyét vonták be, mert a gyanú szerint terroristákat támogattak. Szakértõk arról beszélnek: a merényletek után egyre több nyugati politikus kénytelen belátni, hogy a terrorizmus és a migráció összefügg egymással.

Közben nem csak a terrorcselekmények keltenek félelmet a németekben, jelentõsen emelkedett ugyanis a bûncselekmények száma is Németországban. A Spiegel címû lap online kiadása arról számol be, hogy szinte az össze fontos vasúti pályaudvar környékén érzékelhetõen romlott a biztonság.

Szigorúbb ellenõrzés alá vonnák a németországi török mecseteket és egyesületeket

Hírdetés

A németországi török mecsetek és egyesületek szigorúbb ellenõrzését sürgette Sigmar Gabriel német külügyminiszter és Heiko Maas igazságügyi miniszter a Spiegel Online hírportálon megjelent vendégkommentárjában.

Maas és Gabriel szerint komolyan meg kell vizsgálni, milyen értékeket, politikai attitûdöket közvetítenek a török állam által Németországban mûködtetett mecsetek és közösségek. Megállapították, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfõ politikájának radikalizálódásával irányváltás következett be ezek tevékenységében. Aggályaikat fejezték ki amiatt is, hogy ezek a szervezetek nagy mozgósítási potenciállal bírnak, miközben mûködésükben a másként gondolkodók befolyása folyamatosan csökken. Résen kell lenni, hogy a németországi muszlim közösségek ne kerülhessenek Recep Tayyip Erdogan befolyása alá – emelte ki a két miniszter.

A két szerzõ kiemelte: méreg a demokrácia számára a Törökországban tapasztalható folyamat, amelyben a vallás és az állam határai lassan elmosódnak. Törökországban egyre inkább leépítik az emberi jogokat a vallási meggyõzõdés nevében, s úgy fogalmaztak: az ilyen veszélyes ideológiákat nem szabad bizonyos mecseteken keresztül Németországba importálni. A két német miniszter egyben azt vetette Erdogan szemére, hogy provokációival értékkonfliktust akar teremteni és kultúrharcot akar kirobbantani.

Maas és Gabriel szerint éppen ezért nem szabad a német államnak magára hagynia a török származású embereket Németországban, erõsítenie kell a török demokratikus erõket, és védelmébe vennie azokat, akik fellépnek Erdogan kultúrharca és propagandája ellen.

Erdogan a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva arra szólította fel a Németországban élõ törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely „Törökország ellensége”. Angela Merkel német kancellár aznap egy választási gyûlésen felszólította Erdogant: ne avatkozzon be a választásba, és ne mondja meg a Németországban élõ törököknek, hogy kire szavazzanak. Sigmar Gabriel akkor példátlannak nevezte Erdogan kijelentését, amely szerinte azt szolgálja, hogy egymás ellen fordítsa az embereket Németországban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »