Már-már hidegháborús a helyzet Amerika és Kína között

Már-már hidegháborús a helyzet Amerika és Kína között

A közelmúltban Európában is felmerült a Huawei kínai vállalat kitiltása az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítéséből. Az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva ezt már korábban megtette, és szövetségeseit is erre felé tereli.

Ausztrália, Új-Zéland, Taiwan és Japán már csatlakozott, Európa viszont egyelőre nem követi az amerikaiakat, akik kézzel fogható bizonyítékot egyelőre nem tudnak felmutatni. Egyes szakértők jogosnak tartják a félelmet, mások viszont úgy gondolják, az USA attól fél, hogy lemarad a technológiai fejlődésben, amely a világgazdaságban elfoglalt hatalmi pozícióit gyengítheti.
 
Nemcsak a Huaweire igaz, hogy biztonsági kockázatot jelenthet, hanem más, nagyra nőtt kínai beszállító vállalatokra is. Ilyen a ZTE is, amely néhány hónapja megsértett egy amerikai szankciót, amikor olyan telefonokat adott el Iránban, amely amerikai licenszet tartalmazott. Erre válaszul Amerika kitiltotta a céget a belső piacáról.

A ZTE bezárta a gyárát, aminek következményeként a partnerei lecserélték az 5G-s hálózatokhoz szállított ZTE-alkatrészeket, mondván, nem bíznak meg egy olyan vállalatban, amelyik egyik napról a másikra bezárhat.

A ZTE-vel kapcsolatos szankciókat azóta megszüntették.

Valószínűsíthető, hogy az amerikai és más nemzetiségű nagyvállalatok is végezhetnek hírszerző tevékenységet,

az amerikaiak azonban helyzeti előnyben vannak, hiszen világméretű rendszerrel rendelkeznek, amely magától lehallgatja a beszélgetéseket.

A berlini amerikai nagykövet hiába gyakorolt nyomást a német gazdasági miniszterre, hogy a Huawei-jel való együttműködésük esetén az Egyesült Államok hírszerzési információkat tart vissza Németországtól, a Deutsche Telekom és a kínai óriás folyamatosan együttműködik. A Huawei kiváló minőségű készülékeket és alkatrészeket gyárt, és nincs kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Hírdetés

A Telekomnak nemrég kiszivárgott egy belső jelentése, amelyben felső szinten azt állítják, ha az európai országok nem a Huawei-jel szerződnek, amely világelső az 5G technológiájában, akkor Európa lemarad a világ két vezető hatalma mögött.

A versenyképességi és a nemzetbiztonsági kérdések közül az unió egyértelműen az előbbit helyezte előtérbe.

Szakértők szerint az 5G rendszer, amely a legújabb típusú mobilátviteli rendszer és a mostaninál több százszor gyorsabb átviteli sebességet teremt meg, az Egyesült Államok máris lemaradt.

A Geopolitikai Tanács elnöke elmondta: az újfajta technológia lehetővé teszi, hogy különböző frekvenciasávokon kommunikáljanak az eszközök. A telefonos átvitel mellett például a hűtőszekrény is kommunikálhat majd a beszállítókkal, hogy adott esetben megrendelje azokat az árucikkeket, amik kifogytak.

Az 5G az ipari forradalom lelke lesz, és nemzetbiztonsági kérdés, hogy USA vagy Kína építheti-e ki ezt a rendszert.

Már-már hidegháborús a helyzet, és úgy tűnik, hogy az Egyesült Államoknak a piacgazdaságin kívül más eszközökhöz is hozzá kell nyúlni, hogy tartsa a versenyt.

Az adatátvitel gyorsasága és pontossága a hadiipar és a mesterséges intelligencia számára is létfontosságú.

A mesterséges intelligencia területén jelen pillanatban Kína tart előrébb, és ha az 5G rendszereknél is előnyt szereznek az USA-val szemben, akkor az amerikaiak komoly gondba kerülhetnek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »