Már kéjgázzal is drogoznak Hollandiában

A holland kormány be akarja tiltani a fiatalok körében partidrogként egyre kedveltebb dinitrogén-oxidot, népszerű nevén kéjgázt vagy nevetőgázt mint kábítószert.

Az egészségügyi minisztérium azzal indokolta a tervet, hogy az édeskés ízű és szagú, színtelen, nem gyúlékony dinitrogén-oxid veszélyesebb az eddig feltételezettnél, és használata drogproblémává fajult Hollandiában.

A kormány terve szerint az egészségügyben altatógázként és érzéstelenítőként, a habszifonokban pedig a szén-dioxid kiváltására használt dinitrogén-oxidot a kábítószertörvény hatálya alá helyeznék, a fogászatban vagy a habszifonokban való alkalmazását azonban továbbra is engedélyeznék.

Hírdetés

Partidrogként a fiatalok megtöltött léggömbökből vagy habszifonok patronjaiból szívják ki a kéjgázt, amely ugyan csak rövid ideig tartó kábulatot okoz, de túlzott mértékben fogyasztva – a holland egészségügyi tárca szerint – egészségkárosodást okozhat.

A dinitrogén-oxid partidrogként való betiltását civil szervezetek, pártok és egészségügyi szervek követelték. Egyelőre nem tudni, mikor lép életbe a kéjgáztilalom Hollandiában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »