Már Izraelnek is sok volt a palesztin kisfiú legyilkolása

Terrorcselekménynek minősítette az izraeli védelmi miniszter, majd Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is pénteken azt a vélhetően zsidó szélsőségesek által okozott ciszjordániai lakástüzet, amelyben meghalt egy másfél éves palesztin gyerek.

„A palesztin kisgyerek halála terrorcselekmény (…), nem engedhetjük meg a terroristáknak, hogy veszélyeztessék a palesztinok életét” – hangsúlyozta közleményében Móse Jaalon védelmi miniszter.

Az eset Ciszjordániában, a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt péntekre virradóra. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. A tűzben megsérült a kisgyerek négyéves bátyja és két szülője is, őket egy izraeli kórházba vitték. Egy helyi lakos elmondta, hallotta, hogy segítségért kiáltanak a felgyújtott házban, amely előtt „két álarcos férfit” látott. Míg ő segítséget hívott, a támadók eltűntek a helyszínről.

Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat. Az AFP hírügynökség tájékoztatása szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pénteken telefonon felhívta Mahmúd Abbász palesztin elnököt és elítélte a támadást. A miniszterelnök elmondta, hogy meglátogatta a meggyilkolt kisgyerek anyját és két testvérét a tel-avivi kórházban, ahova Reuven Rivlin izraeli elnök is el fog látogatni. „Izraelben mindenkit elborzasztott a család elleni, elítélendő terrorcselekmény” – mondta Netanjahu Abbásznak. A francia hírszolgálat a történtek kapcsán megjegyezte, hogy a két vezető között ritkán kerül sor telefonbeszélgetésre.

Hírdetés

Netanjahu egy korábbi reakciójában leszögezte, országa „határozottan fellép a terrorizmus ellen, nem számít, kik az elkövetők” – mondta. Hozzátette, „minden eszközt” felhasználnak ahhoz, hogy a tetteseket bíróság elé állítsák. A palesztin elnök egyik szóvivője Izrael felelősségéről beszélt a gyújtogatással kapcsolatban. „Nem történne ilyen bűncselekmény, ha az izraeli kormány nem ragaszkodna a telepbővítésekhez és nem védené a telepeseket” – mondta.

Luba Szamri izraeli rendőrségi szóvivő szerint a gyújtogatás nacionalista indíttatású támadás volt. Mint mondta, a ház falára olyan feliratot firkáltak, amely egy zsidó szélsőséges szervezetre utal. A csoport azzal fenyegetőzik, hogy az izraeli kormány minden egyes olyan lépéséért, amely a ciszjordániai telepbővítéseket korlátozza, bosszúval fog fizetni. Az izraeli hatóságok a hét folyamán két illegálisan felhúzott telepesházat számoltak fel Béjt Élben a telepesek heves tiltakozása ellenére, és több tucat embert költöztettek ki egy másik telepről Nablusz közelében. A szóban forgó szélsőséges zsidó csoport az elmúlt öt évben több ciszjordániai mecsetet gyújtott fel a kormány telepesekkel szembeni fellépése miatt.

Az izraeli rendőrség közlése szerint a lakástűz után néhány órával egy vagy több ember tüzet nyitott egy izraeli járműre a Jordán folyó völgyében, Ciszjordánia keleti részén, de senkinek nem esett baja. Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint Palesztina a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé viszi a kisgyermek megölésének ügyét. Egy névtelenül nyilatkozó palesztin illetékes azt mondta, hogy még pénteken rendkívüli ülést tart a palesztin jogi munkacsoport annak megtárgyalására, hogy milyen intézkedéseket tegyenek a hágai székhelyű nemzetközi bíróságon.

Xavier Abú Eid, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szóvivője a spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy a „palesztinoknak szükségük van az igazságszolgáltatásra”. „Ezek a támadások a telepesek büntetlenségének tudhatók be, amelyet Izrael garantál nekik” – jelentette ki a szóvivő.

Az Európai Unió pénteken zéró toleranciára szólította fel Izraelt a vélhetően zsidó telepesek által elkövetett szándékos gyújtogatással szemben. Hírügynökségi értékelések szerint ez volt a legsúlyosabb ciszjordániai incidens azóta, hogy egy évvel ezelőtt három szélsőséges zsidó élve elégetett egy palesztin tizenévest bosszúból három elrabolt izraeli meggyilkolása miatt. A palesztin fiatal halála és az izraeli hatóságok által kezdeményezett tömeges ciszjordániai letartóztatások vezettek el a Gázai övezetet irányító Hamász és az izraeli hadsereg közötti tavaly nyári konfliktushoz és Izrael Erős Szikla hadműveletéhez.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »