Már itthon is elérhető a DNS-teszt, ami életet menthet

Már itthon is elérhető a DNS-teszt, ami életet menthet

A világon elsők között már Magyarországon is kérhető a vastagbélrákos elváltozást kimutató DNS-teszt.

Magyarországon népbetegség a vastagbélrák, a második leghalálosabb rákos betegség, amely tünetmentesen, hosszú idő alatt fejlődik ki. A korai diagnózis azonban életeket menthet, és ebben a stádiumban még nagyon jó eséllyel gyógyítható – mondta az InfoRádióban az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum operatív igazgatója. Madácsy László kiemelte, hogy az Egyesült Királyságot és Hongkongot követően már Magyarországon is elérhető egy új teszt, amelyet a vastagbélrák korai felismerésére fejlesztettek ki.

Erre a célra klasszikusan a székletvértesztet használják. Nyugaton is nagyon sokáig ez volt az előszűrési módszer. „Most abban reménykedünk, hogy ez az új, DNS-metiláción alapuló szűrés ezt hosszú távon ki fogja tudni váltani, ugyanis

60 százalékról 90 százalék fölé emeli a vastagbéltumor azonosításának rátáját”

– mutatott rá a szakember.

Hírdetés

A mintavétel az új módszer esetében hasonló az eddig használthoz: van egy reagens anyag egy kis, zárt műanyag palackban, amit ha az ember kinyit, talál van benne egy pici műanyag kanalat, amivel székletmintát kell venni, elhelyezni a palackban, lezárni és beküldeni a laborba. Az eljárás – szemben a korábbi, vérvétel alapú DNS-teszttel, ami azt mutatta meg, van-e hajlama az illetőnek a betegségre – kimutatja, hogy van-e aktuálisan vastagbélrák a szervezetben.

Madácsy László arra is kitért, hogy mennyire fontos a betegség korai diagnosztizálása, ugyanis amíg nincsenek tünetei, addig nagyon jól szűrhető és nagyon jól gyógyítható. Viszont amikor már vannak, tehát amikor mondjuk hetek, hónapok óta véres a széklet, akkor már nagyon komoly gond van. Hozzátette: az időben észlelt vastagbélpolipnak 100 százalékos a gyógyíthatósága, de még akkor is, amikor már rákká alakult az elváltozás, de még nem terjedt szét a testben, „még nem robbant szét”, nagyon jó, 80 százalék fölötti a gyógyulási arány.

A vastagbélrák az egyik vezető halálok, ezért

40-50 év fölött mindenképpen ajánlott szűrővizsgálatra menni, ugyanis ettől a kortól már 30-40 százalék esély van arra, hogy valamilyen elváltozást találnak.

A magasabb kockázatúak közé tartoznak azok, akiknek esetleg már volt rosszindulatú tumoros betegsége, vagy akiknek a családjában előfordult vastagbélrákos eset.

Évente több mint tízezer embernél diagnosztizálnak vastag- és végbélrákot, ami háromezer ember halálát okozza.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »